Стефановић оштро осудио вређање службенице МУП-а

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и потпредседница Владе Зорана Михајловић најоштрије осудили понашање, сексистичку изјаву и увреде које је председник Независног полицијског синдиката Србије Момчило Видојевић упутио начелници Одељења за медије и комуникације МУП-а Биљани Поповић Ивковић на конференцији за новинаре.

Небојша Стефановић истиче да као министар унутрашњих послова најоштрије осуђује такав говор упућен једној жени, колегиници из Министарства унутрашњих послова.

"То није начин да се води синдикална борба. Та борба се води за права запослених, а не служи за омаловажавање оних који другачије мисле", истакао је Стефановић.

Министар је рекао да је овакво Видојевићево понашање скандалозно за некога ко себе жели да прикаже као особу која ради у интересу грађана.

"Уместо да покаже да је полицијски позив професија плементих, часних и честитих људи, он је показао апсолутни примитивизам и на најгрубљи начин увредио не само своју колегиницу, већ и све жене у Министарству и у Републици Србији", додао је Стефановић.

Министар је нагласио да је недопустиво да било који човек, а поготово неко ко носи значку и хоће да представља униформу која је симбол заштите грађана Србије, на тако бруталан, вулгаран и непримерен начин вређа жене.

"Шта онда могу да очекују друге жене о којим би такав полицајац требао да се брине", упитао је министар полиције.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је указала да је такво понашање неприхватљиво и позвала институције да реагују, а осудама се придружила и председница Одбора за одбрану и унутрасње послове Скупштине Србије Марија Обрадовић.

"Након што смо недавно у медијима слушали непримерене изјаве политичара на рачун жена из јавног живота Србије, вечерас смо сведоци незаштићености, омаловажавања, неприхватљивог сексизма, непрофесионалности у институцији којој би жене жртве у Србији прво требало да се обрате - полицији", навела је Михајловић реагујући на сексистичку изјаву Видојевића.

Михајловић је позвала институције да реагују и тиме покажу женама у Србији да нису препуштене саме себи, да је овакво понашање неприхватљиво и да је било какав облик психичког или физичког малтретирања жена у Србији и вређања модел понашања на који више не пристајемо.

Михајловић упозорава и да затварање очију пред оваквим примерима даје легитимитет насилницима.

Марија Обрадовић, која је и координаторка Женске парламентарне мреже НСРС рекла је да је шокирана вулгарношћу и примитивизмом председника НПСС.

"Видојевић је изреченим, и то уз осмех, увредио не само Ивковићеву, него и све жене, и послао поруку јавности да је допустиво секстистички вређати, омаловажавати и понижавати жену", навела је Обрадовић у саопштењу.

Обрадовић је, такође, позвала надлежне органе, а пре свега синдикат чији је, како је рекла, вођа овај бахати и непристојан човек, да позову на одговорност и адекватно санкционишу насилника Видојевића.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици, Весна Станојевић, такође је осудила понашање и увреде које је Видојевић упутио начелници Одељења за медије и комуникације МУП-а Биљани Поповић Ивковић.

"То је један од ко зна колико случајева да се према жени на високој функцији неко обрати тако или упућује неумесне коментаре. Невероватно је одакле им храбрости за тако нешто и да ли он мисли да је тиме њој дао комплимент. Немам речи за такво понашање и сви то морамо да осудимо", рекла је Станојевић.

Станојевић је рекла да забрињава и то што је Видојевић неко ко заступа синдикалне интересе, односно има функцију, а даје себи за право да тако нешто прокоментарише јавно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару