Мобинг - тешко се доказује, али се све више пријављује

Иако су послодавац и запослени дужни да поштују достојанство једни других, све више је оних који на суду траже заштиту од злостављања на радном месту. На Вишем суду у Беграду тренутно се води око 600 таквих спорова. Подаци кажу да злостављач може да буде послодавац, али и колега.

Према важећем Закону о раду против таквих особа популарно названих "мобери" могуће је поднети тужбу суду.

Већ осам година Г. П. тужи се са предузећем у коме ради више од 20 година. Каже да му не дају ни посао а основну плату који треба да прими умањују му, како истиче, за 50 одсто.

"То се зове синдром "празног стола", значи идете на посао, а не дају вам да нешто радите. Сви се према вама понашају безобразно, дрско и бахато. Онда имате избор или да се померите одатле и одете на неко друго место, што нисам хтео или да одлучите да се борите", прича Г. П.

Београдском удружењу "Но мобинг" недељно се јави најмање двоје људи тражећи подршку и помоћ од, како кажу, понижавања, застрашивања или омаловажавања претпостављених или колега.

Психолог Вера Контић каже да је мобинг психолоско насиље над запосленима и настаје у домену комуникације.

"Настаје у том ингнорантском ставу према запосленом. То су често гласине које се преносе, лажне квалификације неке особе, умањивање њеног доприноса, недозвољавање да обавља свој посао. Постоји начин да се докаже постојање мобинга иако он није тако очигледан за околину", рекла је Контићева.

Стручњаци саветују да се пре подношења тужби добро проучи Правилник о правилима понашања послодавца и запосленог. Ту су тачне одредбе на основу којих радник може да се жали за мобинг, али пре тужбе, савет је и мирно решавања спора.

Адвокат Милорад Пањевић каже да код послодавца треба да постоје људи који су задужени за медијацију, за мирнмо решавање спора.

"Мислим да је јако важна и улога синдиката. Закон је из 2010. године, и са аспекта законодавства је млад закон. Треба нам времена да тај закон заживи и да дођемо до судске пракесе која би била јасна и везана за било коју одредбу тог закона - да имамо богату праксу.

Тај закон је резултата неких 200 година искуства у капитализму, а ми смо тек шест година у том закону", објаснио је Пањевић.

Они који не пријаве мобинг, углавном траже други посао јер су судски исходи углавном неповољни за њих.

"Особа која је покренула тужбу за мобинг остаје веома често без посла у току самог поступка. Показује се у ствари став да је насилник и даље заштићен", каже Вера Контић. 

Уколико се утврди мобинг, казна за мобере је од десет до 800.000 динара, а може да се води и поступак за надоканду душевног бола.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару