УНС: Објављено 80 конкурса за суфинансирање медијских садржаја

Од почетка године до 11. марта објављено је 80 конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја, што је двоструко више него у истом периоду прошле године, саопштило је Удружење новинара Србије.

Како је саопштено, први пут ове године 17 локалних самоуправа расписало је конкурс - Брус, Горњи Милановац, Шабац, Власотинце, Нови Кнежевац, Панчево, Чока, Мајданпек, Рековац, Јагодина, Ковачица, Владичин Хан, Мерошина, Медвеђа, Бојник, Осечина и градска општина Медијана.

"Чак 37 општина које су до сада расписале конкурсе издвојиле су већа средства за медијске садржаје него прошле године. Ове године мање је неправилности у конкурсима него прошле. Ипак, неправилности које локалне самоуправе нису хтеле да исправе било је у Новом Кнежевцу и Александровцу", навео је УНС.

Те општине ограничиле су учешће само на медије који имају седиште у тим локалним самоуправама,а кршење Закона о јавном информисању није отклоњено ни у конкурсима у Кули, Старој Пазови, Кикинди и Прешеву, додао је УНС.

Како се у саопштењу наводи, у Кули је председник општине Драган Трифуновић именовао у комисију запослене из Општинске управе, што је супротно Закону о јавном информисању и медијима.

Подсећа се да се по закону, чланови комисије бирају "из реда независних стручњака за медије и медијских радника", а "већина чланова комисије именује се на предлог медијских и новинарских удружења, уколико такав предлог постоји".

Додаје се да је у Прешеву, као и прошле године, конкурс формулисан тако да "фаворизује медије који информишу на албанском језику и дискриминише сва друга јавна гласила".

УНС је навео да је у прошлој години у Србији на сва три нивоа власти (републичком, покрајинском и локалном) за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса потрошено најмање 880 милиона динара.

Удружење новинара Србије заговара издвајање од најмање два одсто буџета локалних самоуправа за суфинансирање медијских садржаја у области јавног информисања, а према подацима, просечан износ који су општине и градови издвојили за те намене у току 2015. није прешао један проценат.

Тада је 104 локалне самоуправе расписало конкурсе за пројектно суфинансирање медијских садржаја, а објављено је укупно 119 конкурса, међу којима 46 у тренутку расписивања није било у складу са законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару