Издата прва електронска грађевинска дозвола у Београду

У гаражи на Обилићевом венцу, за чију реконструкцију је издата прва електронска грађевинска дозвола, биће санирана сва оштећења која су, према анализама стручњака, могла имати катастрофалне последице.

Градоначелник Београда Синиша Мали саопштио је да је издата прва електронска грађевинска дозвола у Београду и то за надоградњу гараже „Обилићев венац”.

Електронска грађевинска дозвола је издата инвеститору – Граду Београду, а за потребе ЈП "Паркинг сервис", наводи се у саопштењу, службе за информисање Градске управе Београда.

Мали истиче да електронска грађевинска дозвола значи бољи привредни амбијент у граду и више инвестиција.

"Електронски систем за издавање грађевинских дозвола је почео да ради почетком ове године, а Београд је једна од првих локалних самоуправа која га примењује. Ово значи много ефикасније издавање грађевинских дозвола, побољшава привредни амбијент у граду и отвара простор за инвестиције и нова радна места," навео је Мали.

Према његовим речима, град је већ ефикасан када је реч о броју издатих грађевинских дозвола, а ова новина ће томе само још више допринети

Систем издавања електронских грађевинских дозвола омогућила је измена Закона о планирању и изградњи.

Градоначелник каже да гаража на Обилићевом венцу, за чију реконструкцију је издата прва електронска грађевинска дозвола, потиче из 1975. године и да до сада није било већих улагања.

"Четири деценије није било значајнијих улагања у инвестиционо одржавање овог објекта, а планираном реконструкцијом ће бити санирана сва оштећења која су, према анализама стручњака, могла имати катастрофалне последице", рекао је градоначелник.

На овај начин ће, како је додао, бити и знатно повећан број паркинг места у најужем центру града. Такође, овај део Београда ће бити претворен у пешачку зону и добити потпуно другачији изглед, рекао је Мали и додао да се повећава капацитет гараже, која ће сада имати 809 паркинг места.

Гаража, која ће према подацима из грађевинске дозволе имати укупно 19.797 квадрата, добиће комплетно нову фасаду, као и кров над целом површином. На делу крова биће постављени соларни панели, тако да ће гаража имати обезбеђену електричну енергију за унутрашње осветљење.

Посебна новина која се на овом објекту први пут уводи у београдске гараже биће паркинг места са пуњачима, резервисана за аутомобиле на електрични погон, на којима ће сви који паркирају у гаражи моћи да их допуне. У оквиру реконструкције и надоградње у гаражи „Обилићев венац” ће после пуне четири деценије бити уграђен и путнички лифт.

Прошле године „Паркинг сервис” је реконструисао део гараже, а за ову годину планирана је надоградња два спрата, односно четири полунивоа, уз санацију и ојачање темеља објекта и основне челичне конструкције – стубова, греда и спрегова, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару