Набавка нових скенера и магнетних резонанци до краја године

У здравственим установама укупно има 47 скенера и 17 магнетних резонанци, али то је недовољно. На неку дијагнозу, у просеку пола године, чека око 17.000 грађана.

Надлежни најављују набавку нове дијагностичке опреме до краја године, а сада се процењује где највише недостају апарати и шта је потребно набавити.

"Директор пита директора: Ако бисмо данас заказивали болесника за магнетну резонанцу главе, а болесник није хитан, када би то било?", пита директор Клиничког центра Србије др Милика Ашанин. Одговор: Октобар ове године.

Клинички центар Србије има четири магнетне резонанце. Апарати раде у две смене, а два пута месечно и викендом. Дневно буде до 100 прегледа па ипак, на листи чекања је више хиљада грађана.

"Ми смо пре шест месеци имали много краће листе чекања за магнетну резонанцу. За сликање главе било је два месеца, а за остале органе месец и по, а онда су се десили кварови у 'Бежанијској коси', Заводу за заштиту железничара, онкологији и центрима као што је Ужице и пацијенти су похрлили ка нама", каже др Ашанин.

У Клиничком центру је шест скенера, од којих два у Ургентном центру раде нон-стоп. Недовољно апарата за рад пуном паром, па се често кваре. Тако је у јануару и установа која збрињава највише пацијената са можданим ударом, била скоро месец дана без јединог скенера.

Како им један апарат није довољан, у донаторским акцијама прошле године прикупили су око 100.000 евра. Недовољно за нови скенер. 

"Што се тиче магнетне резонанце, деведесет одсто наших пацијената су спољни пацијенти, а на листи чекања је око 1.200 људи. Мислим да је то врло пристојно, чека се неких шест месеци", каже директор Болнице "Свети Сава" проф. др Милан Савић.

"Магнет за љубав" назив је хуманитарне акције покренуте и за Дечју болницу у Новом Саду, јер је и њима неопходна магнетна резонанца. Листе чекања не мимоилазе ни дечје установе.

Директор Института за мајку и дете проф. др Радоје Симић каже да за хитне случајеве нема чекања, али да се у зависности од врсте патологије чека од једног до три месеца.

У овој години, уколико надлежни одрже обећања, највећи помак осетиће се у радиотерапији. Нови бункери за четири апарата које је држава већ купила сада се граде, а захваљујући кредиту Светске банке, очекује се и тендер за још шест апарата.

"Ту је било највише чекања, али то ће, надам се, бити решено ове године, и то је за мене догађај века", истиче в. д. директора Института за онкологију и радиологију проф. Радан Џодић.

Државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић каже да су у преговорима са Светском банком како би се релокацијом финансијских средстава од 30 милиона евра обезбедила додатна средства за куповину магнета, скенера и ултразвучних апарата у 2016. години.

До тада, добра вест из Ниша. Листе чекања биће краће, јер Клинички центар однедавно има две магнетне резонанце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару