Читај ми!

Радисављевићу и Вукчевићу престају мандати

Скупштина Србије прихватила је одлуку о престанку функције тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића и одлуку о престанку функције јавним тужиоцима на основу које, због истека мандата, престаје функција и тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу.

Владимиру Вукчевићу и Миљку Радисављевићу је мандат истекао 31. децембра 2015. године.

У образложењу Одлуке о престанку функције тужиоца у тужилаштву посебне надлежности се наводи да је Законом о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине утврђено да тужиоцу за ратне злочине функција не престаје навршењем радног века, ако му није истекао мандат на који је изабран за тужиоца за ратне злочине.

Вукчевић је за тужиоца за ратне злочине изабран 30. децембра 2009. године, а мандат му је истекао 31. децембра 2015. године.

На основу Одлуке о престанку функције јавним тужиоцима функција је престала Радисављевићу и још 21 тужиоцу у вишим и основним јавним тужилаштвима у Ваљеву, Панчеву, Суботици, Зрењанину, Сремској Митровици, Крагујевцу, Крушевцу и другим градовима.

Скупштина је наведене тужиоце изабрала на основу Одлуке о избору јавних тужилаца, која је објављена у Службеном гласнику 30. новембра 2009. године.

"С обзиром, да наведени јавни тужиоци нису поново изабрани на јавно-тужилачку функцју коју су вршили, Државно веће тужилаца је на седници 31. децембра 2015. године у складу са Законом о јавном тужилаштву утврдило да су се стекли услови да им мандат истекне 31. децембра", наводи се у образложењу одлуке.

Између осталог, усвојене су и одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Зајечару, као и о разрешењу функције председника Основног суда у Ваљеву.

Скупштина је прихватила и одлуку о избору чланова Високог савета судства из реда судија, који је поднео Високи савет судства и предлогу одлуке о избору чланова Државног већа тужилаца из редова јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца са сталном функцијом.

Изабране су и судије које се по први пут бирају на функцију.

Усвајањем тих одлука Скупштина Србије завршила је ванредно заседање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи