Читај ми!

Усавршавање наставника између закона и новца

Према Закону о основама образовања наставнику се суспендује лиценца уколико се стручно не усавршава, али се та мера у пракси не примењује. Пошто већина наставника током пет година није кроз стручна усавршавања сакупила прописаних 120 бодова, у измењеном правилнику Министарство просвете је спустило праг на 100 поена. Како је новца увек недовољно, за неке наставнике и то ће бити тешко достићи.

Стручно усавршавање је обавезно за све наставнике. Бар тако каже Закон о основама образовања. Наставници су дужни да током пет година учешћем на семинарима и обукама сакупе 120 бодова и тиме осигурају своју радну лиценцу. Главна препрека на путу усавршавања наставника је новац.

"Наставник са свим овим повећањима има просечну плату близу 40.000, па не може то да финансира из свог џепа, мада наш колективни уговор предвиђа да уколико наставник нема да плати семинар, а друштво му није обезбедило, он не треба да сноси последице за то", истиче Бранислав Павловић из Синдиката образовања Србије.

И заиста, у пракси наставник не сноси последице, јер се Закон не примењује. Делује алармантно податак да је у средњим школама мање од 70 одсто наставника сакупило 80 бодова, док је у основним школама то успело нешто више од 50 одсто наставника, али то за сада никога не угрожава. Ипак, у ресорном министарству су одлучили да праг спусте на 100 бодова.

"Постоје и други начини стручног усавршавања где се наставници усавршавају у школи, постоји то хоризонтално усавршавање, оних 44 часова по правилнику које имају кроз огледне часове, кроз представљање разних књига", напомиње Оливера Тодоровић из Завода за унапређење образовања и васпитања.

Неки наставници су то искористили. За лиценцу се не брину.

"Ви можете да нађете семинаре који су бесплатни и акредитовани. Дакле, ако вам кажем да у протекле две године само семинара имам 240 и кусур сати, и од тога су плаћена само 32 сата", истиче наставница ОШ "Бранислав Нушић" Катарина Алексић.

Постоје семинари који су бесплатни, али доста је и оних који се плаћају, па тако један семинар може да кошта и десет хиљада динара. Иако су локалне самоуправе у обавези да школама рефундирају тај новац, то се ретко дешава. Зато су наставници принуђени да остану или са неколико хиљада динара мање на банковном рачуну или са неколико десетина бодова мање. Бар док Закон не почне да се примењује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару