Читај ми!

Вучић: Србија неће бити паркинг за избеглице

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да Србија неће бити паркинг за мигранте, да неће и није у могућности да удоми стотине хиљада тих људи, али да је спремна да учествује у систему квота, иако нема ту обавезу попут чланица ЕУ.

Коментаришући незваничне информације да ће на предстојећој конференцији у Лондону део новца бити намењен Србији како би се један број миграната овде задржао, Вучић је рекао да "те новце ми нисмо видели, да су то много велики новци за нашу земљу и кад би нам неко давао толике милионе евра – то би значило да ће стотине хиљада миграната остати у Србији".

"То није могуће. Србија није паркинг за било кога и не може то да буде", поручио је Вучић.

Истиче да је Србија спремна да удоми неки број избеглица и да учествује у систему квота иако није чланица ЕУ и то јој није обавеза.

"Ми смо ту поштенији од многих земаља чланица које су узимале паре од Немаца и ЕУ када су им биле потребне, а сада не учествују у овом проблему на прави начин. Нама паре нису потребне, можемо један број људи да удомимо, али стотине хиљада људи – то Србија не може да издржи", рекао је премијер.

Понавља да Србији новац није потребан, да је трошкове у вези са мигрантима покривала из свог буџета, и захвалио се и УНХЦР-у и ЕУ.

Вучић је навео да смо до сада само слушали против чега су сви, а Немачка се трудила да нађе решење, док је највећи део других земаља гледао да заштити себе и своје партикуларне интересе а не интересе Европске уније.

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман указао је да је конференција у Лондону у склопу заједничких активности на суочавању са избегличком кризом и заједно са разговорима о Сирији, али и о разговорима ЕУ са Турском, део напора за проналажење решења.

Дитман је похвалио одличну сарадњу са Србијом поводом избегличке кризе, и рекао да је Београд укључен у ту сарадњу.

Такође је рекао да се Европа труди да овај проблем реши на координисан начин.

Александар Вучић је, на првој сесији дијалога у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, рекао да је ове године одвојено 1,5 милијарди динара за помоћ предузећима. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару