Читај ми!

Ђуровић: Ни пролеће не доноси решење за мигрантску кризу

Иако је цела 2015. протекла у знаку мигрантске кризе, тек на почетку ове године чујемо изјаве лидера појединих земаља да би требало да се забринемо због онога што тек долази. И премијер Вучић признаје да га је страх од пролећа, то јест од чињенице да ћемо лепо време и нови мигрантски талас сачекати без јединственог европског одговора на тај проблем. У Центру за заштиту тражилаца азила не очекују да ће пролеће донети нешто добро за мигранте.

Директор Центра за заштиту тражиоцима азила Радош Ђуровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да постоје изгледи да се део новца из фонда за Сирију уложи у то да се један број миграната задржи у Србији и Македонији.

"Нажалост, постоје изгледи да то може да се деси. Све више смо сведоци да се они задржавају. Балкан дође као нека врста зоне која може да ублажи притисак и у којој ти људи могу да бораве", каже Ђуровић.

На питање да ли ће Србија тако нешто моћи да одбије, нема позитиван одговор.

"Бојим се да је то јако тешко у пракси. Људи долазе - Србија не може да их заустави, кријумчарење је све веће и просто не могу даље. Они бораве у Београду и другим местима, а то је само назнака да таква ситуација може да се увећа", рекао је Ђуровић.

Не види како ће се Србија изборити са овим проблемом.

"С једне стране имамо Европу, а са друге Македонију. Иако Србија није у стању да прихвати ове људе, они ће се гомилати код нас", каже Ђуровић.

Истиче да је у преговорима о решавању мигрантске кризе битно истаћи наше капацитете. Од сутрашње конференције у Лондону не очекује решење.

"Конференција је хуманитарне природе. У другом плану је постизање консензуса, могуће је да ће актери разменити мишљења, да се лобира и дође до договора о будућем решењу - али да ће обухватно решење произаћи из ове конференције, то није случај", каже Ђуровић.

Објашњава да се хуманошћу неких земаља није решила криза и да те исте земље сада прибегавају другачијим решењима, у недостатку заједничког става и договора.

"Идеја Аустрије јесте да се људи враћају у земље одакле долазе. Јако је тешко то реализовати. У недостатку таквих алтернатива, можемо да очекујемо да буду враћени у Хрватску, или у прву земљу у коју су ушли. Они из Авганистана и Ирака се и данас враћају из Хрватске", рекао је Ђуровић.

Према његовим речима, треба очекивати веће рестрикције да би се мигрантска криза зауставила.

"Са друге стране, не очекујем да ће пролеће донети нешто добро. Током зиме у просеку 2.000 људи дневно уђе у Србију, замислите када буду бољи услови, све више ће људи долазити", каже директор Центра за заштиту тражиоцима азила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару