Читај ми!

Увођење реда у сезонски рад

За оне који немају посао, сезонски рад је прилика да бар нешто зараде. Надничари се надају добром роду у пољопривреди, а грађевинци већој градњи. Међутим, Закон о раду није дефинисао статус сезонских радника – ко су они, како се упошљавају и која су њихова права. У припреми је закон о сезонском раду, који ће регулисати подручје и увести ваучере за ту врсту посла.

У селима око Пожеге, регистрована пољопривредна газдинства већ су почела да уговарају сезонце за резидбу воћа. Током лета највише посла биће за бераче. За сат времена рада добијају око 150 динара у готовини.

Сретен Радичевић из села Миросаљци код Пожеге каже да се зна дневница која се исплаћује у сезони.

"Свакодневно, исплата је кад пођу кући. С тим што код нас имају смештај, спавање и три оброка", каже Радичевић.

Радници који су у ваљевском крају остали без посла, једину прилику за зараду имају одлазећи у надницу.

"Остао сам пре две године без посла, у 53. години живота. Једино ми остало да радим сезонски посао", каже Божидар Миливојевић из Лелића код Ваљева.

До посла у хладњачи или на грађевини све чешће се долази преко специјализованих агенција. Радници, који нису желели пред камеру, тврде да у мањим местима омладинске задруге не поштују закон и раднике од 50 година упошљавају под туђим именом, као тридесетогодишњаке.

Снежана Ђурић из омладинске задруге "Трагач" из Београда каже да до 2004. године није постојало ограничење у годинама, те су могли да раде и старији људи.

"Међутим, то је закон сад ограничио и наравно да се дешавају ти пропусти", истиче Ђурићева.

Катица Крњајић из београдске омладинске задруге "Сат" каже да је могуће да нема довољно младих, старости до 30 година, који би радили на тим пословима, па се зато ангажују стара лица.

У припреми је нови закон о сезонском раду, који би требало да уведе ред у ту област. Први пут ће бити уведени ваучери за сезонски рад.

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Лазић објашњава да ће запосленом који дође да ради код газде, на пример на пољопривредним пословима, и у току једног дана ради осам сати, послодавац уручивати ваучер у који ће уписивати његове податке.

"Радницима који сакупе одређени број ваучера, на пример за месец дана рада код различитих послодаваца, у Фонду ПИО ће се то евидентирати као радни стаж", истиче Лазић.

Новим законом ће, пре свега, бити заштићени сезонски радници. Инспекције ће, како кажу надлежни, имати већа овлашћења у кажњавању послодаваца који и даље буду запошљавали раднике на црно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару