Читај ми!

Обележен рођендан Новог Сада

Пријемом, који је у Градској кући организовао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Свечаном академијом у Српском народном позоришту, обележен је 268. рођендан Новог Сада.

На пријему у Градској кући градоначелник Вучевић је примио представнике више од 30 градова из Србије, региона и свих крајева света који су градови побратими Новог Сада, градови пријатељи и градови који са Новим Садом имају дугогодишње добре односе.

Међу градовима који су имали своје делегације на прослави Дана града Новог Сада су Норич, Нижњи Новгород, Темишвар, Печуј, Гомељ, Будимпешта, Беч, Улм, Лублин, Ријека, Загреб, Осијек, Будва, Тиват, Охрид, Мурска собота, Куманово, Бања Лука, Бијељина, Београд, Грачаница, Нова Варош, Уб, Зрењанин, Сомбор, Кикинда. Врбас, Сремска Митровица, Бач, Бачка Паланка, Беочин...

Обраћајући се присутнима Вучевић је рекао да стара изрека каже да си богат онолико колико имаш пријатеља, и да се данас види да је Нови Сад изузетно богат јер има бројне пријатеље.

"Овај велики датум из историје нашег града обележавамо у присутву наших пријатеља, представника градова не само из Србије и региона, већ из свих делова света. Овако велики број градова побратима и градова пријатеља резултат је чињенице да Нови Сад одржава и подстиче пријатељске односе са другим градовима, а одраз је не само институцијалних већ и личних односа", рекао је Вучевић.

Вућевић је потом искористио прилику да свим Новосађанима честита реођендан њиховог града.

Новосађанима је рођендан њиховог града честитао и градоначелник Београда Синиша Мали, који је у шали рекао да пунећи 268 година Нови Сад улази у најбоље године.

"Односи Београда и Новог Сада су изузетно добри у разним аспектима и често смо у контакту како би разменили искуства око разних питања. За целу Србију је добро да велики градови као што су Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш или Суботица међусобно добро сарађују", рекао је Мали.

Потпредседник владе у Приштини и један од челника Срба на Косову и Метохији Бранимир Стојановић рекао је да је Нови Сад увек био уз Србе на Косову и то у тренуцима када им је то било најбитније.

"Желим да Новосађани знају да сви Срби на Косову и Метохији данас заједно са њима славе и захваљују Новом Саду на великој помоћи коју су тај град и његови становници дали Србима на Косову", рекао је Стојановић, додајући да се у Новом Саду осећа као код куће и да је много тога научио од Новог Сада и Новосађана.

На Свечаној академији одржаној у Српском народном позоришту бившем градоначелнику Новог Сада Јовану Дејановићу, који је на тој функцији био од 1974. до 1982. године, и за кога многи кажу да је најуспешнији послератни градоначелник Новог Сада, уручено је највеће градско признање - Фебруарска награда Града Новог Сада.

Дејановић је рекао да му није први пут да добија неко признање, али да је ово ипак посебна ситуација јер награда стиже од његовог града.

"Свака награда је добра ствар, али ова је мени посебно значајна јер е дошла од мог Новог Сада", рекао је Дејановић.

Дејановић је истакао да новчани део награде у износу од 130.000 динара поклања Школи за основно и средње образовање "Милан Петровић", за куповину осам таблет-рачунара са софтвером за комуникацију за децу која немају моћ говора.

За време мандата Јована Дејановића на функцији новосадског градоначелника у Новом Саду су саграђени Мост слободе, Српско народно позориште, СПЕНС, пет нових школа и шест обданишта, а саобраћај је измештен из центра града и на радост Новосађана претворен је у пешачку зону.

Дан Града Новог Сада обележава се у знак сећања на 1.2.1748. године, када је царица Марија Терезија потписала указ и Нови Сад прогласила слободним краљевским градом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару