Читај ми!

Вулин: Стиже мање миграната због штрајкова

Последњих неколико дана број миграната који долазе у Прихватни центар у Прешеву креће се од 1.000 до 1.500 дневно, далеко мање него пре две недеље, што је, према оцени министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, само тренутно затишје због штрајкова у Грчкој и Македонији.

Министар Вулин је, у посети Прихватном центру у Прешеву, истакао да је број миграната значајно смањен, али не зато што су миграције престале, већ због штрајка јавних превозника у Грчкој и штрајка такси удружења у Македонији.

"Тако је велики број људи блокиран, како са грчке, тако и са македонске стране. Зато очекујемо у наредних неколико дана, када штрајкови престану, да ће доћи до притиска, посебно на камп у Прешеву", појаснио је Вулин.

У прихватном центру у Прешеву спремни су и ако током пролећа дође до знатног повећања броја миграната.

"Овај систем је у најтежим данима обезбеђивао заштиту, медицинску помоћ и регистрацију за више од 8.000 миграната. Очекујемо да то можемо да поновимо ако треба, а уколико буде потребно, и више од тога. То нас не би радовало, али смо спремни", нагласио је министар.

Вулин је поновио да Србија неће подизати ограде и да се о мигрантима мора водити рачуна дуж целе њихове руте, а не да земље унилатерално спроводе мере.

Мигранти који долазе у Прешево причају да им је најтежи део пута био прелазак из Сирије у Турску и прелаз бродићима из Турске у Грчку.

"Најтеже је било док смо пет дана путовали из Сирије у Турску. Било је страшно због рата. После тога било је веома опасно на броду од Турске у Грчку, али ето сад смо овде и срећни смо", рекла је Хаиме из Сирије која путује са двоје деце.

Помоћ "Мерси Корса" мигрантима и локалној заједници

Заједно са министром Вулином, у посети Прихватном центру у Прешеву били су и представници међународне хуманитарне организације "Мерси корс", који су почели са поделом платних картица мигрантима.

"Мерси Корсов" програм, који ће трајати два месеца, подразумева поделу 1.600 "Мастер кард" платних картица угроженим мигрантима.

Поред њих, одређени број платних картица добиће и грађани Србије који припадају групи социјално угрожених.

Министар Вулин је навео да је пројекат вредан 270.000 евра.

Вредносне картице од 210 евра добијаће породице, а картице од 70 евра појединци.

"Они тај новац могу да потроше било где, али наравно да ће највећи део тог новца бити потрошен код нас. То је директна помоћ мигрантима, али и индиректна помоћ нашем систему. Поред тога, десет одсто од укупне вредности пројекта биће подељено социјално угроженим породицама и на томе смо веома захвални 'Мерси Корсу'", нагласио је Вулин.

Тим менаџер пројекта Ребека Томсон, која очекује да ће "Мерси Корс" и након два месеца наставити да пружа помоћ мигрантима у Прешеву, оценила је да овакав вид помоћи даје троструке резултате.

"Први је директно задовољавање хуманитарних потреба избеглица, други је обезбеђење додатног нивоа заштите миграната, у смислу њихове безбедности током транзита кроз Србију, а битан је и трећи јер пружа помоћ и локалној заједници. Помаже се локална привреда, али и појединци. Циљ је да се највећи део средстава задржи у Србији", рекла је Томсон. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару