Чајетина, кривична одговорност за промет меса дивљих свиња

На ловишту у близини Чајетине начињене су неправилности и нису испоштоване све процедуре када је у питању промет меса дивљих свиња, за које се сумња да је извор трихинелозе у том крају, рекао је начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић и најавио да због тога следи кривична одговорност за оног ко је месо прометовао.

"Неправилности су учињене на самом ловишту јер закон прецизно дефинише поступак како се лов пријављује и као се обележава одстрељена дивљач и где се обавља службена контрола. У овом случају нису испоштоване процедуре све које су прописане законом и подзаконским актима", рекао је Ивановић Танјугу.

Наиме, како је објаснио, онај ко газдузје ловиштем није обезбедио присуство стручног лица које би обавило службену контролу одстрељене дивљачи, не само узимање узорака за преглед, већ и комплетан преглед и процену употребљивости меса.

Ивановић објашњава да када се улови животиња, сматра се да је она угинула насилном смрћу и може се десити да одређени делови животиње нису употребљиви за исхрану људи или да је потребно одбацити одређене делове због неких особина, присуства болести и слично...

"Међутим, у овом случају то све није урађено и један од ловаца на своје име и презиме однео је два узорка меса на преглед у ветеринарску страницу и након прегледа потврђено је да ту није било присуства трихинеле спиралис. Међутим, након одређеног времена појавио се већи број оболелих људи"“, рекао је Ивановић.

Начелник Ветеринарске инспекције каже да су спроведене истражне радње уз помоћ полиције и тужилаштва и да се дошло до одређених података на основу којих се може сумњати да је реч и о криволову и о мешању одређених других врста меса у изради производа од меса.

Правилником је наиме дефинисано да се обележавање дивљачи обавља на месту одстрела и забрањено је померати животињу док не буде обележена. То може урадити одговорно лице на ловишту, особа која води ловце.

Правило је да се изваде унутрашњи органи, и означе маркицом - труп, као и унутрашњи органи. Тек онда се животиња може померити и превести на службену контролу како би ветеринар узео узорке за преглед.

"Регулисано је да корисник ловишта одређује цену улова и меса уловљене дивљачи. У овом случају Ловачко уружење Чајетина је продало месо уловљене двљачи и они су ти који су ставили у промет месо које није имало жиг ветеринарске инспекције“", каже Ивановић.

Како каже, то друштво никако није смело да се бави недозвољеном производњом хране животињског порекла и стављањем у промет обзиром да за такву делатност нису регистровани.

Разлика постоји када физичко лице узме узорак за себе и да га на преглед и сматра се да то месо потиче из личне производење и узгоја и да је намењено за личну потрошњу.

Оно што је намењено за јавну потрошњу и стављање у промет подлеже обавезној службеној контроли ветеринарске инспекције.

Како је објаснио Ивановић, даљи поступак у овом случају преузуима тужилаштво.

"Ми ћемо прикупити оперативне податке и поднети кривичне пријаве против НН лица, а тужилштаво ће даље утврдити против којих лица ће покренути поступак и да ли постоје основи кривичне одговорности у тим делима", истакао је Ивановић.

Објашњавајући надлежности инспекције Ивановић каже да ако нико не пријави одстрел дивљачи, не може бити контроле.

Трихинела је, објашњава, стално присутна и увек је има а ветеринари махом знају где су одређени дистрикти где се трихинела појављује чешће, а где је то ређи случај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару