Обележавање 50 година редакције школског програма РТС-а

Редакција школског програма РТС-а ове године обележава 50 година рада. Од 1966. године до данас, временски и програмски простор испуниле су бројне ТВ серије, емисије, репортаже које су високим дометом и трајним вредностима садржаја обележиле историју београдске телевизије, а гледаоцима омогућиле упознавање и истраживање света.

"Телевизија стоји на располагању појединцу да заједно са њим истражује и упознаје свет својим методама" - овим речима је главни уредник Образовног програма Мирољуб Јевтовић најављивао у писаним медијима почетак емитовања експерименталног школског програма ТВ Београд, септембра 1966. године.

У време када је телевизија тек започињала продор на овим просторима и када су организоване акције набавке ТВ апарата, школски програм је емитован два пута недељно, по 45 минута.

Данас се Школски програм емитује два пута дневно, у програмским блоковима од 90 минута, сваког радног дана пре и после подне.

Од првих емисија - "Твоја читанка", "Хемија у пракси", "Галилеј", "Шампион вас упознаје са аутомобилом", "Оцене се нигде не бележе", до серијала који су постали заштитни знак редакције – "Коцка, коцка, коцкица", квалитетом и доследношћу стицано је поверење па су са Школском редакцијом сарађивали најзначајнији стручњаци и уметници и професори Универзитета, инжењери, сликари, историчари...

Личну карактеристику школског програма, која је пресудно утицала на његов успех, чиниле су дуге и озбиљне припреме бројних стручних сарадника и аутора, континуирано стварање и емитовање у циклусима који се у програму могу пратити током низа година.

Уласком у 21. век, све присутнијом употребом интернета и променама потреба и начина образовања мења се и концепт Школског програма.

Из прошлости је сачувано најбоље – традиционални избор тема из различитих наставних области, серије: "Школа математике", "Мали декламатор", "Романсирана ботаника", "Отворени интервал", "Змајева библиотека", "Волети музику", "Једна слика, једна прича", "У сенци облака".

Уведени су модели савременог телевизијског израза којим се аутори обраћају пре свега омладинском узрасту и то се види у серијама: "Степениште", "Позитив-негатив", "Мој избор", "Право да знам", "Досије Икс и Окс".

Потребама савременог младог гледаоца намењени су и квизови "Знам да знам", "Први српски устанак", "У друштву са Николом Теслом", "Здраво Европо", а почиње и стварање програма посвећеног особама са инвалидитетом - "Гестовни буквар", "Мансарда", "Знакопис".

Последњих година, прелазак са Првог на Други канал РТС-а, перманентно потискивање програмског блока неким другим садржајима, значајно утичу на реализацију Школског програма губе се стални термини емисија, нарушава континуитет емитовања серијала а гледаоцима ускраћује могућност редовног увида у овај сегмент телевизијског програма.

Ипак, аутори Школске редакције РТС-а, једине овакве редакције од свих телевизија са националном покривеношћу, не одустају од намере да и даље праве иновативан, садржајан, стимулативан, интерактиван телевизијски програм.

То потврђује и чак дванаест премијерних ТВ серијала емисија, којима ће бити употпуњена програмска понуда Јавног медијског сервиса у 2016. години.

Поводом 50 година Редакције школског програма РТС-а, у Галерији наше куће одржана је конференција за медије, на којој је наступио Дечји хор РТС-а. Објављен је конкурс за ученике средњих школа ''АфиЛмиши се'', чија је тема ''Ум царује''. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи