Мигрантима одговарајућа помоћ и током ледених дана

Ледени дани нису угрозили збрињавање избеглица у Србији, уверавају надлежни. Све што им је неопходно, кажу, обезбеђено је - смештај, храна, топла гардероба и лекарска помоћ.

На путу ка мирном животу избеглице је снашао и температурни шок. Неки од њих су у Србији први пут видели снег. Кажу да се температуре у земљама одакле долазе крећу од 20 до 35 степени и да им је у Србији сувише хладно јер до сада нису искусили минус.

Хуманост на делу коју грађани Србије показују месецима потврђује и слика из Мостарске 5.

Иако на адресу Центра за помоћ избеглицама "Миксалиште" свакодневно стиже и зимска обућа и одећа, која је сада најпотребнија, залихе су, кажу, потрошене.

"Четворо деце је завршило у Хитној помоћи јер су имали хипотермију, сви заправо, не само деца, него и одсрасли су били промрзли и ми смо зато и упутили апел и грађанима и фондацијама, организацијама, које могу да нам помогну јер нам недостаје зимска мушка гардероба и дечја", каже Татјана Задравец из "Мискалишта".

Комесаријат за избеглице и миграције захваљује невладиним организацијама на помоћи, али их позива да мигранте упућују на институције система и тако их заштите од ризика да буду жртве кријумчарења и трговине људима.

"Нема потребе ни за каквим организованим акцијама било где јер све што је мигрантима потребно током ових хладних дана је обезбеђено у Центру за смештај тражилаца азила у Крњачи. Тамо су обезбеђене довољне количине топле одеће, обуће, три оброка дневно, здравствена заштита, топле просторије и топла вода", каже Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Тајана Задравец додаје да мигранте упућују на Крњачу, али да они истог дана желе да иду на границу и да што пре заврше дуготрајан пут.

Они који регуларно желе да остану дуже од 72 сата у Србији, потребно је да затраже азил. У том случају имају право да бораве у неком од пет Центара за смештај тражилаца азила до окончања процедуре, која, према речима надлежних, траје од неколико месеци до годину дана. Ипак, за готово све њих Србија је само успутна станица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи