Taсовац: Износ таксе знаће се после измене Закона о јавним сервисима

Износ таксе за јавне сервисе ће бити познат после усвајања измена и допуна Закона о јавним сервисима, каже министар културе и информисања Иван Тасовац.

Тасовац је новинарима рекао да ће, усвајањем измена и допуна тог закона, бити расположива сума од четири милијарде динара за суфинансирање јавних сервиса РТС и РТВ, која је издвојена у буџету.

Тек када парламент то усвоји, моћи ћемо да идемо на следећи корак и да објавимо висину таксе, рекао је Тасовац и подсетио да у Закону стоји да висину таксе одређују управни одбори јавних сервиса.

"Апсолутно верујем да улазимо у много лепше странице српске културе, а надам се исто тако и медијске сцене", нагласио је Тасовац.

Према његовим речима, буџет Министарства културе и информисања за идућу годину износи 11 милијарди динара, док је за 2015. износио 16 милијарди, "али су сви заборавили да су субвенције за РТС, РТВ, Танјуг и Радио Југославију износиле скоро девет милијарди динара".

"Део који се издваја за културу, односно за програме и конкурсе, увећан је за скоро 400 милиона динара", изјавио је Тасовац новинарима после конференције у Библиотеци града Београда.

Тасовац је додао да као министар културе, никада нећe бити у потпуности задовљан колики је буџет.

"Веома је, међутим, битно да је овај буџет прављен на реалним основама, са јасним приоритетима, што мени даје основ да сматрам да имамо шансу за нови почетак", рекао је Тасовац.

Упитан о смањењу броја запослених у установама културе, Тасовац је одговорио да би на нивоу Републике он требало да буде мањи за 116 људи.

Сигурно је да нема значајног и стабилног улагања у културу без јаке и стабилне економије, нагласио је Тасовац и додао да исто тако нема успешног друштва без јаке културе.

Према његовим речима, Влада је свесна да је економија потребна култури и да је култура потребна целом друштву.

Тасовац је истакао да су у буџету обезбеђена сва средства потребна за расписивање конкурса и завршетак радова на обнови Народног и Музеја саверемене уметности.

"Та средства су распоређена за 2016. и 2017. али то не значи да не можемо оба музеја да завршимо током 2016. године, што је наш приоритет", рекао је Тасовац.

Желимо суштински да радимо на децентрализацији, додао је Тасовац, да би локалне самоуправе на конкурсима могле да аплицирају за средства у износу од око 170 милиона.

Министар је истакао да су у буџету за идућу годину предвиђена И 102 милиона динара за откуп дела савремене визуелне уметности, као и средства за филмску продукцију.

"Идућу годину вероватно можемо да назовемо годином филма, пошто ће највећа средства бити издвојена за филм", нагласио је Тасовац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару