Изложба докумената из Архива Републике Српске

У Архиву Југославије у Београду отворена је изложба архивских докумената Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" из Бањалуке, у оквиру обележавања стогодишњице оснивања те институције.

Изложбу је отворио министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, који је рекао да Завод од свог оснивања 1915. године до данас има изузетан значај у здравству како за Бањалуку и РС, тако и за цео регион.

"Данас Завод проживљава златно доба. Дугогодишња традиција лечења ортопедских пацијената и пружања услуга рехабилитације данас је употпуњена услугама ортопедске хирургије, израдом ортопедских помагала, као и услугама Баромедицине по чему је Завод препознат као врхунска здравствена установа у региону", истакао је он.

Оценивши да је обележавање века од оснивања неке институције за ове просторе реткост, директор Архива Југославије Миладин Милошевић честитао је бањалучком Заводу јубилеј и нагласио да је сарадња Архива Југославије и Архива РС у последњих 10 година интензивна.

Директор Архива РС Бојан Стојнић, који је и аутор изложбе, истакао је да је Завод најпре лечио аустроугарске војнике, па из Краљевине Југославије, затим пацијенте у социјалистичкој Југославији, а данас лечи све којима је потребна стручна здравствена помоћ, од новорођенчади до стараца, у РС и шире.

Како је рекао, Завод је у свим фазама свог постојања деловао не само као здравствена установа, већ је имао и значајну друштвену и цивилизацијску улогу.

На отварању изложбе представљена је и монографија која је издата поводом обележавања века од оснивања Завода из Бањалуке, а представници те институције доделили су плакете институцијама и појединцима - академицима и лекарима, у знак захвалности за сарадњу и подршку у развоју.

У име Министарства здравља Србије, плакету је примио државни секретар у том министарству Берислав Векић, а плакете су уручене и представницима Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица", Клинике за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" из Београда, Клинике за рехабилитацију Клиничког центра Србије и Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару