Кораксу награда "Верица Бараћ" за борбу против корупције

Карикатуриста Предраг Кораксић Коракс добитник је овогодишње награде "Верица Бараћ" коју додељује Савет за борбу против корупције. На скупу поводом дана борбе против те пошасти закључено је да медији треба да буду кључни фактор у тој борби, а државне институције ефикасније.

Коракс је добитник награде Савета која се, како је рекао потпредседник те институције Мирослав Милићевић, додељује истакнутим борцима за истину и борбу против корупције.

"Нисам сигуран да карикатуриста може тако ефектно као новинари да се пронађе у теми борбе против корупције", рекао је Коракс и нагласио да нема цензоре, да се труди да буде самосталан у свом мишљењу и каже увек шта мисли.

Награда Кораксу је додељена на конференцији Агенције за борбу против корупције поводом Међународног дана борбе против корупције.

У име Агенције, директорка Татјана Бабић новинарима је доделила захвалнице и поручила им да тиме Агенција жели још више да их охрабри да пишу о случајевима корупције.

Захвалница је додељена новинарки Новинске агенције Танјуг Викторији Трифуновић, новинарки РТС Драгани Сотировски, новинару Вечерњих новости Драгутину Стевановићу, новинаркама Данаса Лидији Валтнер и НИН-а Сандри Петрушић.

Медији кључан фактор у борби против корупције 

Медији у Србији треба да буду кључни фактор у борби против корупције, а државне институције ефикасније и без политичких утицаја, закључено је данас на скупу поводом Међународног дана борбе против корупције.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је да институције у Србији, пре свих правосуђе, треба да буду ефикасније и ослобођене утицаја политике.

"Треба озбиљно да радите да бисте имали право да кажете - пустите ме да радим свој посао", поручила је Татјана Бабић представницима државних институција. Она је апеловала на институције да имају разумевања за недостатак поверења грађана, па чак и за незаслужене критике.

Како је истакла, грађани немају нарочито добро мишљење и поверење ни у медије ни у институције.  С друге стране, она је истакла и да медији не смеју да суде и пресуђују и да је такво стање недопустиво.

Она је рекла да ће Агенција подстицати и пружати пуну подршку професионалном истраживачком новинарству и да је та институција отворена за сарадњу.

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић навела је на скупу посвећеном улози истраживачког новинарства у борби потив корупције да је неопходна транспарентност токова новца у финансирању медија како из државних, тако и из страних извора и међународних организација.

Она је додала да, када је транспарентност у питању, исти аршини треба да важе за државне институције, али и за међународне организације које нису лишене политичке агенде.
Она је подсетла да је УНС тражио и да такав став постане део закона, али да у томе није било подршке. "Потребно је да се открију сви извори финансирања медија", рекла је Љиљана Смајловић.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић рекао је да је држава генератор корупције у медијима.

"Све док не буду транспарентни токови финансирања медија државним новцем имаћемо корумпиране медије и корумпиране новинаре", рекао је Обрадовић.

Председник НУНС-а је казао да је у Србији створен систем зависности медија од финансирања државним новцем, а не тржишно од оних који конзумирају медије.

"Уместо бораца против корупције медији су се претворили у део коруптивног ланца", сматра Обрадовић.

Председник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић указао је на појаву аутоцензуре, која је, како је оценио, због незапослености постала егзистенцијална категоија. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару