Вербић: Потребно више научно-истраживачких пројеката

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић оценио је да је премало да за четири године постоји један конкурс за научно-истраживачке пројекте и најавио да ће то бити промењено следећом стратегијом за период од 2016. до 2020. године.

Срђан Вербић каже да је проблем што постоји само један конкурс за научно-истраживачке пројекте на сваке четири године и додаје да не могу сви да приуште да чекају четири године.

"Проблем је веома једноставан. Ми имамо један конкурс за научно-истраживачке пројекте на сваке четири године и то је премало. Не може неко да чека четири године ако има добру идеју. Мора да има друге изворе финансирања где може много брже да реагује", рекао је Вербић на јавној расправи о Нацрту стратегије "Истраживање за иновације" у Ректорату Универзитета у Београду.

Упитан да прокоментарише незадовољство које су млади научници исказали на протесту у Београду у понедељак, 23. новембра због тога што им Министарство није одобрило довољно пројеката, министар је истакао да до сада такви пројекти нису ни постојали и да се за то "тек сада отвара могућност Нацртом стратегије".

Према његовим речима, стратегија треба да обезбеди јасну визију како наука треба да изгледа до 2020. године, јер научно-истраживачка заједница представља највећи потенцијал земље.

"Ако треба да се стратегијом мења Закон о раду мењаћемо, Закон о високом образовању и то ћемо мењати, уведу студентске визе, отварају нови фондови за истраживање, то је све дато као идеја у Нацрту стратегије, а уколико се сагласимо да је то оно што је потребно, онда ће акциони план дати конкретне мере да се то спроведе", додао је Вербић.

Министар је оценио и да тренутно не постоји велика синергија привреде и науке, а да се то може решити на два начина.

"Ми ћемо са нивоа државе рећи шта је нама важно и то ће научни истраживачи спроводити кроз пројекте, а треба да омогућимо много више могућности за старт-ап компаније. Без тих компанија нема правих иновација код нас и то је оно на чему много морамо да урадимо", рекао је Вербић.

У јавној расправи учествовало је око 100 младих научника, истраживача, доктораната, као и стипендиста Министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару