Вулин: Мали број миграната, помоћ ипак неопходна

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да је број економских миграната у Србији значајно смањен и да их је сада око 30.

Александар Вулин је у изјави за Танјуг рекао да се економски мигранти не задржавају у Србији и да се, када виде да не могу даље, враћају и не траже азил.

"Ипак, Србији је потребна материјална помоћ", истакао је Вулин и додао да она стиже, али да није довољна.

Објаснио је да се донација од 2,3 милиона евра "Банке за развој Савета Европе за мигранте" распоређује и углавном троши на одржавање постојећих прихватних центара, на плате људи који тамо раде.

Такође, додаје, тај новац се троши на храну, лекове, возила и све што је потребно за одржавање центара, укључујући и трошкове за струју, енергенте и комуналије.

Вулин очекује да ускоро стигне остатак новца од Европске комисије јер, како каже, реч је о трошковима које држава Србија није могла да предвиди у свом буџету и било би крајње непоштено да порески обвезници плаћају за нешто што нису изазвали и ни на који начин нису могли да утичу.

"Сматрамо да су стандарди које смо поставили за мигранте веома високи и желимо да се они наставе, али нам је зато потребна помоћ и наставићемо да је тражимо и добијамо", рекао је Вулин.

Србија, истакао је министар, није направила проблем миграција и неће га ни решити, те зато "морамо да реагујемо онако како се понашају друге земље на мигрантском путу".

Забринут је, како је истакао, за судбину миграната јер не види да ће за тај проблем скорије бити пронађено решење.

Проблеми су на изворишту, у Сирији, северној Африци, као и потпуна нестабилност у коју су те земље потонуле, сматра Вулин.

Иначе, за мигранте у Србији у овом тренутку има нешто више од 6.000 места где они могу да се сместе, да се заштите од зиме и лоших временских услова, али у случају потребе ти капацитети брзо могу да буду повећани, додао је Вулин.

"Они не желе да остају у Србији, не задржавају се и Србија неће употребити никакву силу да их задржава", рекао је Вулин и објаснио разлику између изражене намере за тражење азила и отпочињање азилне процедуре.

Вулин је истакао да сви који уђу у Србију изразе намеру за тражење азила, када то ураде добију документа која им омогућавају да се по територији Србије крећу 72 часа, али мигранти, како додаје, користе тај период да напусте Србију.

Мало је, понавља, оних који остану у прихвтном центру и започну азилну процедуру.

"На око пола милиона људи, који су прошли кроз нашу земљу, било је нешто више од 500 оних који су заиста затражили наш азил. Али, од тих 500, огромна већина није сачекала да се азилна процедура заврши, већ су и они у међувремену напустили Србију", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару