Кубански лекар стиже у Србију

Кубански лекар Камило Родригез у току следеће недеље, највероватније у среду, долази у Србију где ће боравити месец дана, а надгледаће почетак примене терапије против рака плућа, потврђено је РТС-у у Министарству здравља. Вакцина ће се давати у Клиничком центру Србије, Институту за онкологију у Каменици и у КБЦ "Бежанијска коса".

Камило Родригез ће се, према најавама министра здравља, по доласку упознати са пацијентима, односно њиховом документацијом, проверити да ли су изабрани они којима вакцина може да помогне и онда би требало да се отпочне са применом кубанске вакцине.

Кубански лекар ће у Србији бити око месец дана и надгледати процедуру.

Доктор Родригез је руководио тимом који је направио терапијску вакцину "цимавакс". Тврди да рак плућа применом ове терапије постаје хронично незаразно обољење са којим може да се живи. Помаже да се метастазе не прошире на друге органе, побољшава квалитет и продужава живот, а не даје контраиндикације. Регистрована је на Куби, али не и у Европској унији. 

Једна од најчешћих и најсмртоноснијих малигних болести у Србији јесте рак плућа, а новембар је месец борбе против ове болести. Србија се, по броју оболелих особа од рака плућа, налази на трећем месту у Европи.

Последњи подаци показују да је у току прошле године регистровано 4.800 новооболелих, а међу њима има све више жена.

Аденокарцином, немикроцелуларни облик рака плућа, је облик против ког ће се борити кубанска терапија и који у Србији има око 900 људи.

Међутим, не могу сви пацијенти да приме терапију. Болест мора да буде у четвртој фази, када се прогнозира још око шест месеци живота, да није примао хемотерапију, а један од захтева је и тест који треба да потврди постојање одређеног фактора раста који изазива настанак метастаза и на који онда делује терапија.

Према подацима којима у овом тренутку раполаже Министарсво здравља, те неке медицинске индикације, критеријуме, испуњава осморо пацијената.

Лек ће добијати у три здравствене установе у Клиничком центру Србије, Институту за онкологију у Каменици и у КБЦ "Бежанијска коса".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару