Ноћ Бродвеја за помоћ оболелима од рака

Добротворна организација BELhospice организовала је добротворни бал "А night on Broadway", а прикупљена средства биће искоришћена за изградњу првог хосписа у Србији, установе у коју се смештају умирући онколошки пацијенти, како би им се на неко време ублажиле тегобе. Организатори очекују да се вечерас прикупи више од 50.000 евра.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф рекао је Танјугу да је веома поносан што присуствује балу, јер је сама идеја хосписа потекла управо из Енглеске.

"Вечерас скупљамо средства за стационар и то ће бити веома важно за пацијенте у најтежим фазама болести, који броје последње дане живота и надам се да ћемо их брзо прикупити и омогућити пацијентима палијативно збрињавање", рекао је британски амбасадор.

Белхоспис тим, састављен од лекара, медицинске сестре, социјалног радника, психолога, посећује пацијенте у кућама и након увида у историју болести, прегледа пацијента и проценом социјалног статуса предлаже план даљег збрињавања, терапију за контролу бола и других симптома болести, као и адекватну негу.

Оснивач Белхосписа Наташа Милићевић изјавила је да вечерашњи бал треба да допринесе прикупљању средстава за изградњу стационара, али и да учини да се Белхоспис види, да буде препознатљив и да се зна да постоји и да ради са људима којима је неопходан.

Милићевићева је изразила наду да ће стационар бити изграђен до краја идуће године, истичући да та организација услуге пружа потпуно бесплатно. Стационар би, према њеним речима, требало да се изгради на Звездари, и коштао би око милион евра.

"Тада ћемо моћи знатно да повећамо број пацијената којима ћемо пружати услуге потпуно бесплатно, јер све што радимо за пацијенте и са пацијентима је потпуно бесплатно", напоменула је Милићевићева.

Додаје да Белхоспис за сада не може да збрине више од 300 пацијената годишње, а да ће, када стационар буде изграђен, омогућити збрињавање 1.000 онколошких пацијената у Београду.

Директор Белхосписа Зоран Пурковић истакао је да је ово шести бал који се организује, а да је посећеност већа него пре.

Захвалио је свима који су дошли да донацијама помогну тој организацији, подсећајући да у Србији сваке године од карцинома умре више од 20.000 људи, а да од тог броја више од 12.000 њих не умире у болницама, већ у кућама или другим установама.

"Њима је преко потребна наша помоћ. Ми већ 11 година пружамо помоћ по кућама и потребан нам је стационар који би у почетку имао 12 лежаја, а касније и више", објаснио је Пурковић и додао да се нада да ће бити прикупљено више од 50.000 евра.

Дух Бродвеја у Београд донели су глумци, музичари и плесачи Позоришта на Теразијама, изводећи део мјузикла из свог репертоара у хотелу Краун плаза, а међу званицама били су амбасадори Велике Британије Денис Киф, Белгије Лео Дес, Канаде Филип Пинингтон, шеф Мисије Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картврајт, личности из јавног и културног живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару