Неколико чачанских села без струје, путари у приправности

Снег и киша који су у току ноћи падали на подручју Златиборског и Моравичког округа створили су извесне проблеме у саобраћају, а у вишим пределима на појединим местима дошло је до прекида у снабдевању електричном енергијом.

Према речима дежурног диспечара Јавног предузећа "Путеви Ивањица" Славка Ћурчића снега на коловозу у нижим пределима ове општине има и то око пет центиметара, док је у вишим пределима висина снежног покривача око 15 центиметара.

"Саобраћај се одвија отежано, а у вишим пределима важи забрана кретања за камионе са приколицом и шлепере", рекао је Ћурчић и додао да су све екипе на терену као и да су значајнији путни правци проходни. Најтежа ситуација је на Голији и Јавору. Снабдевање електричном енергијом је редовно и нема прекида.

У Општини Лучани снег је падао читаве ноћи па су екипе за рашчишћавање снега биле мобилне током ноћи и у раним јутарњим сатима.

"Сви путеви другог и трећег реда су очишчени и посути ризлом и сољу, а чисте се и путеви локалног карактера. Саобраћај се одвија неометано и у Месним заједницама Каона, Горачићи, Горњи и Доњи Дубац где је било највише снега"“, казао је директор Дирекције за изградњу општине Лучани Милија Миленковић. Он је нагласио да екипе дежурају све време јер се очекују нове снежне падавине.

"Без електричне енергије су Котража, део Виче, Горачићи, Губеревци и Граб, као и село Вирово које припада општини Ариље, али се снабдева струјом са трафостанице лучанске општине", рекао је за Танјуг директор "„Електродистрибуције"“ у Лучанима Рацо Видојевић.

Он је додао да су све расположиве екипе на терену, а услови за рад су отежани због влажног снега који је достигао висину од 40 центиметра.

Надлежни у "Путевима Чачак" кажу да се сви путеви 1 и 2 приоритета чисте и проходни су за саобраћај. Саобраћајнице су посуте сољу и ризлом и обилазе се на сваких шест сати.

Значајнијих падавина било је на путевима другог приоритета преко Јелице, Гуче, Ивањице, старог пута за Краљево, преко Бумбаревог брда и Шиљковице али су и они проходни и саобраћај се одвија без застоја.

Обавезна зимска опрема 

Из Полицијске управе Чачак апелују на возаче на коришћење зимске опреме, нарочито зимским пнеуматицима који су прилагођени условима снежним падавинама, због неупоредиво веће безбедности и кретања возила. Они такође истичу важност да се на путу поштују саобраћајни прописи, брзина возила прилагоди стању пута и условима саобраћаја, а нарочито уздржавање од небезбедног и непрописног претицања.

У општини Нова Варош тренутно снега има у планинским пределима и то око 20 центиметара. Према речима директора Дирекције за изградњу Мирољуба Шапоњића, снега на коловозу нема, осим у вишим пределима.

Из "Путева Ужице" поручују да су све саобраћајнице проходне и то од Пожеге до границе са Црном Гором.

Према речима техничког директора Слободана Божовића путеви 1 и 2 приоритета су чисти и редовно се одржавају, а тренутно се чисте и путеви трећег и четвртог приоритета и то деонице Бела Земља - Рожанство, Ужице - Луново Село, Јасеново - Бела Река.

Преко Златибора је проходно, али Божовић апелује на возаче шлепера да не крећу на пут без адекватне зимске опреме и пнеуматика.

У Пријепољу снега има у планинским пределима, али се он редовно чисти и за сада не прави значајније проблеме у саобраћају.  Каменој Гори јуће је нападало чак 20 центиметара снега, док га је у Бабинама било око 10 центиметара. Све екипе су на терену и застоја у саобраћају нема кажу надлежни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару