ЕУ: Србија и Македонија одлучују које ће имигранте вратити

Европска комисија ставила је до знања да Србија и Македонија потпуно самостално одлучују којим ће имигрантима на "западнобалканском путу" дозволити пролазак ка Европској унији, а које неће примити на своју територију.

Званичници Европске комисије у Бриселу нагласили су да власти у Београду и Скопљу независно од политике и мера ЕУ могу вратити мигранте за које сматрају да нису ратне избеглице, већ да настоје да у ЕУ дођу из економских разлога.

Представници Комисије су тиме одговорили на питање новинара да ли власти Србије и Македоније при таквим одлукама треба да се саветују с агенцијом Фронтекс за заштиту спољних граница ЕУ.

Портпаролка Европске комисије Наташа Берто изјавила је да "Фронтекс делује једино у оквиру ЕУ и њених чланица, а трећим земљама, попут Србије и Македоније, ЕУ не прописује како да поступају и враћају економске мигранте с њихове територије".

У медијима у ЕУ је протеклих дана доста пажње дато одлукама Београда и Скопља да обуставе улазак економских миграната у Србију и Македонију, као и сукобима миграната и македонске полиције на граници с Грчкој.

Новинари су на редовној конференцији за штампу такође питали да ли Европска комисија има увид у то у којој мери је спроведена одлука Савета министара ЕУ да се до краја новембра успостави већи број "врућих улазних тачака" на спољним границама Уније у Грчкој и Италији, на којима се утврђује ко су ратне избеглице које могу добити азил у ЕУ, а који су мигранти из материјалних разлога који морају бити враћени у земље из којих су дошли.

Берто је рекла да су досад на острву Лампедуза и на острву Лезбос у Грчкој постављени по један такав пункт за попис и утврђивање идентитета имиграната.

Она је додала да ће Европска комисија пратити развој и да ће о постављању контролних пунктова и заштити спољних граница ЕУ бити обавештене вође Уније који се састају у другој половини децембра.

На хитно сазваним ванредним састанцима шефова држава или влада ЕУ и министара спољних, унутрашњих послова и правосуђа Уније је одлучено да се хитним мерама заустави неконтролисани прилив избеглица, снажно заштите спољне границе ЕУ и до краја новембра успостави већи број "врућих улазних тачака" за попис и утврђивање идентитета имиграната.

Такође је на самиту ЕУ-Западни Балкан договорено да се пре доласка зиме успостави 50.000 капацитета за привремени смештај избеглица у Грчкој, као и исти толики број "кревета" за привремено збрињавање ратних избеглица у земљама на "западнобалканском путу".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару