Неколико удружења пољопривредника подржало предложене измене закона

Представници пет пољопривредних удружења која подржавају предложене измене Закона о пољопривредном земљишту оценили су да су та решења у интересу развоја малих пољопривредних газдинстава и да спречавају злоупотребу код закупа државног земљишта.

На конференцији за новинаре у Београду они су истакли да је протест против измена Закона о пољопривредном земљишту "политички инструисан" и да у њему учествују они који су до сада узурпирали државно пољопривредно земљиште. 

"Имамо велику количину узурпације, на терену имамо вансудска поравнања, једна се цена лиицитира друга на крају плаћа, сада овог момента овим новим законом долазимо у могућност да се снкциониошy узурпатори државне земље", рекао је Ненад Манић, представник "Банатских паора".    

"Измене Закона о пољопривредном земљишту не одговарају онима који су узурпирали државно земљиште. Ниједан од пољопривредника који је изашао на протесте не обрађује мале површине, већ су ту они који су узуприрали велике површине државног земљшта. Они губе привилегије да користе земљу за џабе", рекао је Златан Ђурић, председник уније која окупља пољопривредне произвођаче са подручја Сремске Митровице и Мачванског округа.  

Он је истакао да је у Војводини више од две трећине државног земљишта узурпирано. О том земљишту, како је рекао, нико не води рачуна и оно се начином обраде дуги низ година уништава.

Ђурић је оценио да је у изменама Закона добро то што се предвиђа да се земљиште продаје искључиво малим пољопривредним газдинствима, истичући да није тачна тврдња да се земља продаје странцима и тајкунима.

Предвиђено је да државно земљиште, до 30 одсто, буде давана на коришћење великим инвеститорима, рекли су представници удружења пољопривредника који су и учествовали у предлагању измена Закона о пољопривредном земљишту, оцењујући да ти инвеститори могу бити и удружени мали пољопривредни произвођачи.

Председница Централне асоцијације произвођача млека Војводине Сања Бугарски рекла је да је 15 породичних газдинства која се баве производњом млека основало задругу како би се заједно бавили товом јунади, са идејом да једног дана имају и млекару.

"Надамо се да ћемо то и остварити и бити један од великих инвеститора", рекла је она, додајући да очекују да ће удружени произвођачи као задруга добити и повољне зајмове које даје Покрајина.

Бугарски је рекла да асоцијација млекара није учестовала у изради измена закона и да је против продаје државног пољопривредног земљшта, али да подржава предложене измене и да се нада да ће оне довести до тога да се види ко узурпира земљиште, а ко поштено ради. 

На конфренцији за новинаре учествовали су представици Банатске асоцијације пољопривредника "Банатски паори", удружења СПАС из Краљева, Шабачког удружења одгајивача говеда, Централне асоцијација узгајивача говеда сименталске расе и Централне асоцијација произвођача млека Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару