УНС: Проверити да ли је могућ жиг медија "Танјуг инфо"

Правници Удружења новинара Србије оценили су да би Завод за интелектуалну својину морао да одбије захтев за регистрацију жига новог медија "Танјуг инфо" због његове сличности са жигом новинске агенције Танјуг, али и да постоје неки прописи остављају могућност за регистрацију, уз детаљну проверу.

Како је УНС саопштио, посланик Српске напредне странке и власник телевизије "Моја тв" Саша Мирковић поднео је 20. новембра Заводу за интелектуалну својину захтев за регистрацију жига "Танјуг инфо", а с обзиром на то да жиг подсећа на жиг новинске агенције Танјуг, због чега је УНС затражио мишљење свог правног тима о томе да ли је регистровање оваквог жига у складу са Законом о жиговима.

"Закон је јасан када каже да уколико је жиг исти или сличан и уколико је регистрован за исту или сличну класу робе и услуга, по међународној класификацији, он не може бити регистрован. Жиг 'Танјуг инфо' има у свом саставу исту реч као жиг 'Танјуг.тачно', а боје су скоро идентичне (плава, бела и црвена)...Ако овако погледате, Завод за интелектуалну својину би морао да одбије захтев за регистрацију новог жига", казали су правници УНС-а.

Међутим, они су додали и да по Закону о жиговима, жиг престаје да важи уколико је престало да постоји правно лице које је носилац права, осим уколико је право прешло на правне наследнике, а без обзира на то до кад је регистрован (жиг новинске агенције Танјуг регистрован је до 2024. године).

"По Закону о јавном информисању и медијима, новинска агенција Танјуг престала је да постоји 31. октобра ове године, без обзира што се још увек у АПР-у води као активно привредно друштво. Ако је тако и ако Влада није одредила правне наследнике, онда би жиг 'Танјуг инфо' могао да буде регистрован", рекли су правници УНС-а.

Како су навели, поступак у Заводу за интелектуалну својину може потрајати и до шест месеци.

"Они морају добро да провере да ли су испуњени сви услови за регистрацију и то може да потраје", рекли су они.

Према њиховој оцени, а када је реч о називу медија, ту не важе правила која се односе на жиг. Ако Завод за интелектуалну својину не прихвати жиг, то не значи да Агенција за привредне регистре не може да региструје медиј под именом Танјуг инфо, што је и урадила.

Директорка новинске агенције Танјуг Бранка Ђукић за УНС је потврдила да медиј "Танјуг инфо" нема никакве везе с Новинском агенцијом Танјуг.

На питање да ли намерава да оспори коришћење назива овог медија, који неког може довести у заблуду, Бранка Ђукић рекла је да "с обзиром на чињеницу да је наш статус тренутно дефинисан Одлуком Владе Србије о правним последицама престанка Јавног предузећа Танјуг - обавестићемо Владу и ресорна министарства о упису Танјуг инфо у регистар АПР-а".

УНС је подсетио да је "Танјуг инфо" регистрован као дневне и периодичне новине 18. новембра, а уредник тог медија Борис Вуковић рекао да тај медиј нема никакве везе са новинском агенцијом Танјуг и да је то потпуно нови медиј, чији је оснивач предузеће "Телеграм д.о.о" из Београда.

Он је додао да им у Агенцији за привредне регистре "нико није рекао да име националне агенције не смеју да користе у свом називу", пренео је УНС. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару