Србија годину дана без тестова за хепатитис "Ц"

Несташица тестова у државним установама којима се открива вирус хепатитиса "Ц" у Србији траје више од годину дана. Осим што се том анализом стопроцентно утврђује присуство вируса, она је за оболеле који су на антивирусној терапији и основно дијагностичко средство којим се показује да ли терапија даје резултате или је треба прекинути.

Светска здравствена организација процењује да је у Србији око 100.000 људи заражено вирусом хепатитиса "Ц", који је и најчешћи узрочник примарног рака јетре.

Ивани Драгојевић антивирусна терапија лечења хроничног хепатитиса "Ц" прекинута је јер је пи-си-ар тест показао да лечење није дало ефекта.

"У мом случају терпија је прекинута, то је лоше, али срећа је да је тада било пи-си-ар теста па клиничар не би морао да води моју терапију 'у мраку'", рекла је Драгојевић.

У фрижидерима лабораторија стоји и крв оних који чекају да се овим тестом утврди генотип вируса на основу којег се одређује лечење. Ова анализа је и од посебног значаја за труднице.

"Ако нека трудница има антитела то не значи да она аутоматски има и вирус. Том пи-си-ар дијагностиком тачно се зна да ли ће током порођаја она то пренети на дете. Пи-си-ар дијагностика је битна да би се знало да ли мајка може пренети вирус на новорођено дете а не да чекамо годину и по дана, када беби могу да се одреде антитела", каже професор Драган Делић из Инфективне клинике.

У Републичком фонду за здравствено осигурање истичу да су за тренутну несташицу тестова надлежне здравствене установе које су у обавези да спроведу и планирају њихову набавку.

За додатни новац за тестове фонду се за сада обратио само Клинички центар Србије, коме су крајем октобра она и одобрена. Међутим, на инфективној клиници овог центра тестова и даље нема.

"У оваквим ситуацијама не разумем државу која не реагује на овакву ситуацију. Стојим иза тога да се неки болесници лече, а не би требало да се лече или обрнуто. На пример, уместо да приме 48 недеља ми им скратимо терапију на 24. Онима којима треба да продужимо на 72 недеље ми не продужимо, већ скратимо. Сви су угрожени недостатком пи-си-ар тестова", додаје Делић.

У фонду истичу да је пи-си-ар тест могуће урадити и некој од приватних лаобораторија. Ту услугу која кошта више од сто евра, у фонду је тврде, уз прописана начин могуће рефундирати.

"Пацијенти који су били у прилици да приватно ураде ову анализу нису нам јавили да су ту услугу успели да рефундирају. Дакле, према нашим сазнањима пи-си-ар тестове нико није успео да рефундира у нашој земљи", истиче Урош Рајковић из Удружења "Хронос".

У "Хроносу" подсећају да ова болест која се преноси путем крви дуго остаје без препознатљивих симптома. Ако се болест не лечи, стручањаци упозоравају да може довести до цирозе или карцинома јетре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару