Стратегија за спречавање сексуалног злостављања деце

У сваком школском одељењу у Србији постоје четири детета која су преживела одређени вид сексуалног насиља, речено је у Скупштини Србије приликом представљања нацрта прве Стратегије у образовању за спречавање сексуалног злостављања деце у Републици Србији.

Тај документ је представљен на Европски дан против сексуалног насиља над децом, а учесници скупа су тим поводом испред Дома Народне скупштине бацили балоне у kao подстицаја свих институција да се људска права, посебно дечија, поштују.

На скупу у Скупштини Србије су изнесени подаци из Националне студије о друштвеном проблему сексуалног злостављања деце у Србији, чији је носилац невладина организација "Инцест траума центар" – да у сваком школском одељењу постоји четири детета која су преживела одређени вид сексуалног насиља и још четири детета која познају некога коме се то догодило.

Ти подаци су урађени на репрезентативном узорку од 2.053 деце узраста од 10 до 18 година из 97 школа у Србији.

"У овом тренутку двоје деце из сваког школског одељења је изложено сексуалном насиљу", пише у том документу, где се наводи и да су девојчице чешће мете.

Посланица Дубравка Филиповски рекла је новинарима да су на изради Стратегије радили Министарство просвете, науке и технолошког развоја, канцеларија Савета Европе, невладина организација "Инцес траума центар", канцеларија Заштитника грађана, а уз подршку скупштинске Женске парламентарне мреже.

То је, према њеним речима, први корак у укључивању свих институција у Србiји за смањење сексуалног насиља над децом.

"У Стратегији су бројке заиста стравичне, упозоравају на једну озбиљност и међусекторску сарадњу свих институција у Србији и чињеницу да у свим наставним плановима и програмима морамо имати више садржаја који од најранијег узраста утичу на смањење насиља међу децом", рекла је Филиповски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару