Четврти пут на сајму "Жива библиотека"

Под називом "Не цени књигу по корицама" четврти пут на сајму - "Жива библиотека". Књиге у овој јединственој библиотеци су људи који су били дискриминисани и понижени само зато што су другачији од већине.

Међу људима који се налазе у "Живој библиотеци" су особе које живе с ХИВ-ом, особе с инвалидитетом, припадници ЛГБТ популације. Пројекат Жива библиотека заједно реализују Повереник за заштиту равноправности и Савет Европе. Они преносе своја искуства, руше предрасуде и подстичу људе да почну да читају, да пре него што суде, упознају човека.

"Изненађујуће је да су у последње време коментари све позитивнији. То је ваљда и предзнак да то што радимо, радимо добро, да рушимо стереотипе. То није избор, то није хир. Као транс се или родите или не родите", каже активисткиња организације ЕГАЛ за права транс особа Хелена Вучковић.

"Ја сам неко ко је поприлично самосвестан и ко покушава да на један реалан и реалистичан начин то превазиђе, чак шта више увек се трудим да људима кажем да су ме угрозили", истакла је активисткиња Весна Јолић.

На адресу Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, ове године стигло је око 1.000 притужби због дискриминације, готово дупло више него лане.

Повереница каже да је сигурно да је овај начин, поготово за младе људе, разумљив и приступачан у изградњи и бољем разумевању.

"Не може се тачно рећи колико је људи изменило свој став али је сигурно да после сваке прочитане књиге сигурно постајемо богатији", истакла је Јанковићева.

Тим Картрајт, шеф емисије Савета Европе у Београду каже да смо сведоци да нетолеранције има свуда, па и у земљама Европске уније.

"Морамо да учинимо изузетан напор да спречимо те негативне појаве у друштву и ово је део наших напора да им се одупремо", рекао је Картрајт.

"Жива библиотека" промовише равноправност и толеранцију, а читање такве једне "књиге" може бити добар пут да се промени лични став о онима које често игноришу и осуђују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару