Просветарима једнократна помоћ у новембру

Запослени у просвети, њих око 108.000, добиће у другој половини новембра једнократну помоћ, а висина помоћи биће предмет разговара премијера Александра Вучића и челника синдиката, у понедељак, 2. новембра, саопштили су представници просветних синдиката.

Помоћ би требало да буде исплаћена између 20. и 30. новембра, а синдикати траже износ до једне плате, речено је на конференцији челника четири репрезентативна синдиката образовања и наведено да је то договорено јуче и данас, током разговора са представницима Владе Србије.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да је у данашњем штрајку упозорења, у преподневној смени учествовало 1.017 школа, чланица та четири синдиката, од 1.800 матичних школа у Србији.

Павловић је рекао да је за просветне раднике веома важна једнократна помоћ, јер су изгубили 30.000 до 60.000 динара на годишњем нивоу због смањења плата у оквиру мера штедње Владе Србије.

Очекује евентуално повећање плата за просветаре у наредној години, али ни то, како каже, неће бити довољно, пошто се најављује раст плата за, како је рекао, око три одсто.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, говорећи о Закону о платним разредима, рекла је да у том тексту, који је на јавној расправи, нема онога што су предлагали синдикати.

"Не желимо да нас држава истакне као најважније, али сматрамо да је дошло време за мало правде за просветне раднике", рекла је Јанковићева.

Навела је да постоје одређене групе запослених у јавној управи које нису обухваћене законом, као што су јавна предузећа, државне агенције, функционери.

Синдикалци су указали на раширену корупцију у образовању и то међу директорима школа, који "чувају места" и не желе да запосле људе са листе технолошких вишкова.

"Корупција је појела образовање", рекао Милорад Антић из Форума средњих стручних школа и истакао да су синдикати тражили смену најмање 12 директора због кршења закона, а да је таквих око 200 у Србији.

Само један директор, како је речено, за годину дана узео је 15 милиона динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару