Вучевић: Дунавски коридор биће завршен до септембра 2025.

Премијер Србије Милош Вучевић обишао је радове на изградњи завршног слоја асфалта на првој деоници Дунавског коридора код петље Пожаревац и најавио да ће та брза саобраћајница бити завршена у септембру 2025. године, што је 15 месеци пре уговореног рока.

Милош Вучевић је рекао да ће у септембру 2025. цела саобраћајница у дужини од 68 километара бити завршена и потпуно спојена, све од ауто-пута Београд-Ниш, до Голупца.

“Онда нас чека даље да идемо ка Доњем Милановцу и да спајамо и остатак источне Србије", рекао је Вучевић.

Он је рекао да ће Дунавски коридиор препородити цео Браничевски округ и да верује да ће Србија ускоро постати најлепше место за живот у Европи.

"Пожаревац ће бити ближи и доступнији и добиће прилику да се боље развија, и не само Пожаревац, већ и Велико Градиште, Голубац и Смедерево, као део Дунавског округа. То је нешто што смо до сада могли само да сањамо", навео је Вучевић.

Он је истакао да се нада да ће после изградње те саобраћајнице више људи из свих крајева Србије долазити ту, а да ће се они из Браничевског округа који данас живе у иностранству враити у Србију, да се врату у своје крајеве, и да овде наставе свој живот.

Рекао је да је у плану изградња моста који ће спојити Белу Цркву, Банатску Паланку и Рамску тврђаву.

"Тиме ће нам тај некад најзапостављенији или најудељенији део Јужнобанатског округа бити повезан са Браничевским округом. Тиме ће се и држављанима Румуније омогућити да имају много бољу конекцију ка другим деловима Европе, па чак и ка неким деловима Румуније", истакао је Вучевић.

Додао је да се ту неће стати, већ да нас чека и пројектовање ауто-пута Београд-Вршац, а онда од Вршца ка Белој Цркви.

Весић: До краја године пустићемо више километара Дунавског коридора него што је планирано

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да ће, уместо првобитно планираних 23 километара Дунавског коридора, изузев моста преко пруге код Крсне, до краја године бити пуштено 30, а можда и 35 километара, од ауто-пута Е75 до Пожаревца.

"То значи да ће до краја године Пожаревац бити на мрежи ауто-путева и брзих саобраћајница, као што ће бити и Лозница, Краљево, Ваљево. То показује како се Србија развија", рекао је Весић.

Указао је да ће се са изградњом брже саобраћајнице, потпуно променити однос инвеститора према Браничевском округу, јер је искуство показало да где год се изгради пут или пруга, долазе улагачи.

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг рекао је да ће кинеска компанија радити веома вредно и трудити се да пројекат буде завршен на време и квалитетно.

“Политика Владе о КиМ је идентична политици председника и подржава је“

На питање да прокоментарише писање сарајевског портала Слободна Босна о томе да он даје умереније изјаве од председника Србије Александра Вучића, попут оне да је за компромис Срба и Албанаца, Вучевић је истакао да Александар Вучић прича то већ 10 година.

Он је додао да би компромис Срба и Албанаца био потребан и да би био велики успех, али да то не значи признавање независности тзв. Косова.

"Компромис није пораз, ни предаја. Компромис не значи да ће неко икада признати дефакто или де јуре тзв. косовску независност. Али је нама, Србима и Србији, потребан компромис са Албанцима. Мислим да би то био успех за Србију", поручио је Вучевић.

Додао је да је, при томе, врло прецизно рекао да компромис значи да и обе стране морају да буду једнако задовољне, односно незадовољне, а не да једна страна треба да добије све.

"Кад кажем све, не причам о територији, одмах да људи не мисле да се прича о поделама, него сам причао о односима Срба и Албанаца по питању о КиМ. Али далеко смо ми још од нивоа могућег договора између Срба и Албанаца. Суштински сам рекао политику владе која је апсолутно идентична и подупире политику председника Републике", закључио је премијер.

Додао је да није важно како су то поједини медији у Сарајеву, Приштини или Тирани извукли из контекста. Како је рекао, најважније је да ми знамо шта радимо.

"Рекао сам да велики народи, велике државе нису велике због територије, већ што су у стању да траже мир и када она друга страна ради све супротно од одржавања или постизања мира. Ми тиме показујемо одговорност као народ и држава. Није време за јуначење, време је за мудрост", поручио је Вучевић.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару