Ђедовић Хандановић: Употреба јадарита стратешка одлука, све опције на столу

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да пројекат експлоатације јадарита представља јединствену прилику за привредни раст Србије, али и да су еколошки захтеви максимални. Указује да држава жели широку дискусију и да су све опције на столу.

Дубравка Ђедовић Хандановић је, говорећи на конференцији посвећеној зеленој енергији у Привредној комори Србије, рекла да енергетска транзиција подразумева и већу доступност критичних минералних сировина.

"Уколико заиста већина развијеног света тежи да до 2050. године напусти фосилна горива, а то значи зелену одрживу транзицију, а то пре свега значи веће коришћење минералних сировина, и то је једно од кључних питања са којима се сусреће не само Европа него и цео свет, а у том случају и Србија. Србија има јединствену прилику не само да буде извозник него да буде произвођач готових производа када су у питању и батерије и електрична возила, заправо да заокружи цео ланац вредности у нашој земљи. Имамо прилику да имамо важну улогу у снабдевању критичним минералним сировинама не само нашу земљу него цео европски континент управо због ресурса којима располажемо", поручила је министарка рударства и енергетике.

Рекла је и да не види разлог да, ако читава Европа иде у правцу веће самоодрживости, Србија не размишља како да буде самоодржива и како да оствари своје циљеве ако, каже, располаже јединственим минералом као што је јадарит.

"Желимо широку дискусију на ове теме и у нашој јавности да сагледамо све предности, потенцијалне мане односно потенцијална боља техничка решења да овакви пројекти буду одрживи, одрживији, али и да сагледамо економске предности. Ми причамо до неких могућих 18 посто раста БДП-а само из овог једног пројекта годишње што заправо представља јединствену прилику кад је читав привредни раст у питању, али и највећи степен заштите животне средине јер то је нешто што не смемо да заборавимо за наш даљи развој, али и за нашу сарадњу са ЕУ и даље европске интеграције. У том смислу су нам представници из ЕУ значајни партнери са којима можемо да дођемо до одрживих решења", навела је Ђедовић Хандановић.

Нагласила је да су све опције на столу и да је избор на нама.

"Наши захтеви и економски и еколошки треба да буду максимални, али морамо да водимо рачуна да је ово стратешка одлука која се тиче не само наше генерације већ и будућих генерација, али исто тако да инсистирамо на одрживости и заштити, и природе и свих здравствених предуслова уколико такви ризици постоје. Ту су стручњаци и експерти да нам на то дају адекватне одговоре и зато је што већа јавна консултација увек корисна да би поправили техничка инжињерска решења која се предлажу у овим ситуацијама", истакла је министарка рударства и енергетике.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару