Читај ми!

Вулин: Останак избеглица није услов за евроинтеграције

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одбацио је спекулације да ће десет или петнаест хиљада миграната са Блиског истока трајно остати у Србији, додајући да то није постављено као услов за наставак евроинтеграција.

Вулин је најавио да би у четвртак, 29. октобра, требало да буде одржана прва видео-конференција представника земаља које се налазе на рути којом пролазе мигранти и том приликом би требало да буду договорени први кораци у спровођењу плана договореног на мини-самиту у Бриселу.

"Многе ствари нису договорене, договорено је за сада да почнемо да радимо на олакшавању посла једни другима", рекао је министар гостујући у емисији "Упитник" на РТС-у.

Како је рекао, Србија ће обезбедити привремене прихватне центре, јер је добар домаћин, наводећи да избеглице трајна решења траже у Немачкој, Аустрији, Шведској, а не у балканским земљама.

Упитан да ли ће критеријуми за одлучивање колики ће број избеглица примити свака од земаља Западног Балкана бити економска снага или број становника, Вулин је одговорио "све заједно".

Према његовим речима, Србија је најбоље организована и наставила би да се понаша на исти начин према избеглицама и да није било самита у Бриселу.

На питање да ли ће они који не остваре азил у земљама ЕУ бити враћени у Србију, министар је рекао да се ништа неће радити на штету Србије и да ће се водити рачуна да они који су регистровани у Србији, а ипак не добију азил, неће бити аутоматски враћени код нас.

"Добили смо признање целог света зато што смо организовани и што смо заштитили наше границе. На захтев премијера Вучића у текст плана није ушао термин 'треће земље', већ земље порекла, а то су земље Блиског истока, у које ће мигранти бити враћани", рекао је Вулин.

Министар је рекао и да су у току разговори ЕУ и Турске, где је смештен огроман број миграната, оцењујући да је кључ за решење у Турској, али пре свега у Сирији и у северној Африци.

Говорећи о помоћи ЕУ, Вулин је рекао да Србија није добила довољно помоћи, али да ју је тражила и да очекује више, јер у супротном неће бити прихватних центара.

Васиљевић: Још се не зна када ће доћи Фронтекс 

Помоћница начелника Граничне полиције Јелена Васиљевић истакла је да се још не зна тачан датум доласка Фронтекса на границу, објаснивши да ће њихов посао бити да надгледају прелазак и регистрацију избеглица.

Нагласила је да нема индиција да у земљу, међу великим бројем миграната, уђу терористи.

"Упозорења схватамо озбиљно, ефикасни смо у раду са мигрантима, нарочито у Прешеву", рекла је Васиљевићева и додала да су у центрима и лекари и да нема опасности од зараза.

Председник СНП-а Ненад Поповић истакао је да је ЕУ наменила Србији да буде потенцијални карантин за мигранте, и поновио став да Србија треба да изгради зид према Македонији и пошаље војску на границу како би спречила неконтролисани прилив избеглица.

Поповић је навео да око 80 одсто миграната чине млади мушкарци, војно способни, који нису сиромашни.

"Зашто бисмо примили 80-90 одсто оних којима помоћ није потребна. Боље да данас направимо зид који нас штити него да сутра плачемо на неком зиду плача", рекао је Поповић и додао да у Европи постоји велики страх кад је реч о таласу миграната, од терориста и од заразних болести.

Вулин је, реагујући на његов став, рекао да је најлакше подилазити страховима људи и истакао да ће Србија, "ако се нешто буде дешавало, бранити своје интересе".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару