Читај ми!

Споменик "Победник" је стабилан

Споменик "Победник" на Калемегдану је стабилан и нема никакве бојазни да ће се срушити, изјавила је директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић.

Поводом писања појединих медија да се споменик накривио, Нела Мићовић је поручила да грађани а и медији могу да буду мирни и не треба да брину.

"Са 'Победником' се не дешава ништа, он је ту где јесте, нека грађани буду мирни, а и сви ми заједно и медији", рекла је Мићовићева, подсетивши да је то споменик културе, али и споменик града Београда.

Како је навела, 1996. године урађен је пројекат санације темеља "Победника" и том приликом експертска група статичара одлучила је да се споменик, на основу резултата тадашњег снимања о његовом хоризонталом и вертикалном кретању, стабилизује у накривљеном положају.

"То је експертска процена наших најпознатијих статичара у то доба, и чим од 1996. године до данас споменик стоји такав какав је нема никаве бојазни да ће се срушити", казала је Мићовићева.

Подсетивши да се на "Победнику" тренутно обављају радови на инвестиционом одржавању платоа око споменика, Завод за заштиту споменика културе града Београда затражио је и додатна мерења, односно елаборат о хоризонталном и вертикалном кретању споменика.

"Када будемо добили резултате тих мерења, уколико је потребно, обавиће се и додатни радови на 'Победнику'. За сада немамо податке, очекујемо их у наредних десет до 15 дана и тада ћемо обавестити јавност шта ће бити даљи радови на споменику и да ли ће их уопште бити", образложила је Мићовићева.

Подсетивши да је "Победник" подигнут 1928. године, она је напоменула да се тада није знало на чему лежи његова темељна зона.

"Када су прва истраживања спроведена на ту тему, 1989. године, чињенице су потврдиле да се темељна зона 'Победника' налази делимично на насипу, а делимично на средњовековном зиду", рекла је директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Како је објаснила, временом је дошло до неравномерног слегања тла, због чега се "Победник" накривио још тада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару