Читај ми!

Уочи почетка поступка рехабилитације Милана Недића

Пред Вишим судом у Београду, 7. децембра почиње поступак рехабилитације Милана Недића, председника Владе за време немачке окупације Србије. Још један поступак рехабилитације који дели јавност - да ли је био издајник који је сарађивао с окупаторима или човек који је, како је умео, заштитио српски народ током Другог светског рата. Свакако другачији процес од осталих јер Милан Недић никада није био осуђен.

Недић је био учесник Балканских и Првог светског рата, начелник Генералштаба и министар војске и морнарице, председник Владе народног спаса од 1941. до 1944, током немачке окупације Србије.

Из земље је побегао 1945, али је убрзо ухапшен и враћен у Југославију, како би му се судило за издају. Умро је годину касније, а 1949. године, Уредбом Комисије, проглашен за ратног злочинца.

Ту одлуку породица жели да поништи и да се, кажу, чује њихова истина.

"Милан Недић је обичан човек, који се нашао у незгодном тренутку и који је сматрао да је његово ангажовање и његово губљење образа и части официрске једноставно много мања цена него цена страдања српског народа ", каже праунук Милана Недића, Александар Недић.

"Напоменућу то да је 350 хиљада из НДХ-азије и делова који су били под влашћу Арбанаса, Арнаута спашено", каже Недић.

Од српске мајке, како су га називали, до издајника за којег је проказан 1943, они који су против рехабилитације подсећају на његову сарадњу с Немцима, прогон Јевреја, управљање логорима на "Старом сајмишту" и Бањици.

"Тиса у Словачкој, он је исто причао како су му претили да ће раскомадати Словачку ако не пристане, Петен је исто говорио када је урадио, да се избегну жртве да се спасу Французи. Ја чак не спорим добру намеру тих људи, али нико у Европи до сада није рехабилитовао тај ниво сарадника с окупатором", каже историчар Предраг Марковић.

За неке спасилац - за друге квислинг. Да ли је с окупатором сарађивао да би сачувао српски народ, како је сам тврдио, или због, како многи оцењују, његове фасцинираности национал-социјализмом и Трећим рајхом. Хоће ли поступак Недићеве рехабилитације променити историју на овим просторима?

"Историја се мења стално, већ је промењен њен однос према равногорском покрету углавном, али нека граница мора да постоји", каже Марковић.

Захтев за рехабилитацију Милана Недића коментарисала је и недавно преминула професорка историје Оливера Милосављевић.

"Историја се не мења, прошлост се десила и оставила за собом толико трагова да је нико не може променити. Мења се само интерпретација истих чињеница", говорила је Оливера Милосављевић.

"Суд не може историјски рехабилитовати Милана Недића. Али ово је наша победа, нас који смо поднели тај захтев. И то није само за Милана Недића него за све оне људе који су страдали за Милана Недића. Али ајде да видимо и за све оне људе који су остали у животу захваљујући Милану Недићу", каже Александар Недић.

Породица од процеса очекује и правни основ за враћање одузете имовине - поред осталог - плаца на Славији где је Народна банка Србија и део Земунског парка.

Потомци Милана Недића сумњају и у званичну верзију смрти - самоубиство скоком са једног од прозора зграде, у то време - истражног затвора Озне у фебруару 1946, у тренутку непажње чувара. Посмртне остатке никада нису добили.

Сведочење једног капетана Озне поклапа се са њиховим сазнањем - да је сахрањен у породичној гробници на Новом Гробљу у Београду.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару