Читај ми!

Тасовац: Интернет полигон за говор мржње

Морамо бити свесни снаге изговорених или записаних речи и морамо бити одговорни за своје речи, изјавио је министар културе и информисања Србије Иван Тасовац и нагласио да граница слободе изражавања сеже до линије угрожавања другог, што је црта раздвајања која се не сме прећи ни у реалном, ни у виртуелном свету.

Иван Тасовац је, на отварању конференције о слободи на интернету, упозорио да се фантастични потенцијали интернета и нових технологија у реалности се све "чешће претварају у полигоне за говор мржње, дискриминацију друштвено осетљивих група или ширење дезинформација, преноси Фонет.

Технолошке промене су толико брзе да их тешко прати и наше сазнање, а камоли законска регулатива, указао је Тасовац, напомињући да га у истој мери забрињава што се мења и друштвени праг толеранције на говор мржње, као и на ширење дезинформација под окриљем слободе говора.

И колико год технологија напредовала, људске емоције је немогуће скрајнути. Ванвременски стих Бранка Миљковића - "Уби ме прејака реч" - и данас лебди над свима нама, рекао је Тасовац.

"Реч је реч. И када је изговорите. И када је напишете. Обичном оловком или на вашем рачунару, телефону или таблету. Зато морамо бити свесни снаге изговорених или записаних
речи. И морамо бити одговорни за своје речи", поручио је Тасовац.

Речи у великој мери обликују нашу стварност: и наше ставове, и наше вредности, и наше међусобне односе, оценио је Тасовац и нагласио да је слобода изражавања један од постулата, али и главних изазова сваке демократије.

Представница ОЕБС-а задужена за слободу медија Дуња Мијатовић оценила је на конференцији да Владе често заштиту безбедности користе као изговор за забрану слободе изражавања и самостално, без икаквих консултација, доносе прописе у области коришћења интернета, преноси Бета.

Мијатовићева је оценила да је слобода изражавања на интернету веома осетљива тема и да је граница преласка у злоупотребу веома танка, па због тога треба пажљиво уредити регулативу у тој области.

"Када нека влада сама регулише и доноси прописе без суда и разговора са цивилним друштвом и јавношћу, тада се увек подигне црвена заставица", рекла је Мијатовићева.

Истакла је да су појединим случајевима прописи који ограничавају слободу и коришћење интернета донети преко ноћи и препоручила да регулативу у вези са интернетом треба донисти опрезно - "скалпелом, а не ножем" и у сарадњи.

"Нема изговора за кршење основних људских права", упозорила је Мијатовићева.

Подсетила је и да су многи критичари влада завршили у затвору због изражавања другачијег политичког става и указала да владе треба да буду спремне на критичке ставове изнете на интернету, а грађани спремни на то да им приватност не може у потпуности бити заштићена.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард истакао је да је слобода изражавања и медија веома важна за ту међународну организацију и да се стање у тим областима пажљиво анализира у свакој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару