Читај ми!

"Слатка" корупција у здравству, новац у кафи и чоколади

За месец дана пацијенти су поднели 40 пријава против лекара и медицинског особља новооснованом телу, каже за РТС Марио Спасић, координатор Радног тела за сузбијање корупције у здравству. Најчешће примедбе на запошљавање, доделу специјализација и третман пацијената. Развијене фине технике давања мита лекарима, указује Спасић.

Марио Спасић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Радном телу за сузбијање корупције у здравству за сада стигло 40 пријава пацијената који су се жалили на скоро све области здравства и додаје како је могуће да је у овој области било и више корупције.

"Министру ћу ових дана поднети извештај. Највише примедаба грађана односило се на конкурсе за запошљавање, потом на радње пре доделе специјализације, али примедаба је било и на то да се одлажу операције, потом да се пацијенти шаљу у приватне клинике, односно тамо где треба да плате, а у циљу да не остваре услуге у државној установи, иако су платили порез", каже Спасић.

Напомиње да око 90 посто лекара часно ради свој посао, док је осталих 10 посто у фокусу јавности управо због корупције и да они кваре имиџ лекарске професије.

Спасић додаје како је важно подвући да је ово први пут да је уведено овакво тело у области здравства које, како указује, има механизме којима ће се борити против корупције.

"Морамо рећи по имену и презимену ко је корумпиран и додати да ће тај бити и санкционисан. Нема недодирљивих и оних који мисле да их неће стићи рука правде", подвлачи Спасић.

То што не постоје пријаве о корупцији, не значи да је нема, каже Спасић и додаје како су разни начини подмићивања лекара – од чоколаде и кафе где је новац херметички затворен, до ситних поклона од несавесних фармацеутских кућа.

Истиче како за сада постоје отпори здравствених радника приликом контролисања и додаје како очекују од поштених лекара да ће први дати подршку овој акцији у циљу да се нечасни чланови изопште из заједнице.

Важна је Лекарска комора која се са својим члановима може разрачунати преко Суда части, каже Спасић и додаје како је успостављена веза са полицијом, судом, тужилаштвом, али и Агенцијом за борбу против корупције, а све у циљу смањења мита и корупције у здравству као једној од најважнијих области.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару