Селаковић: Разматра се формирање једног Апелационог суда

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да се разматра укидање четири апелациона суда и формирање једног за подручје целе Србије, како би се уједначила судска пракса.

Министар правде Никола Селаковић такође је најавио измештање извршења и других "симулованих" послова из судова, који ће се убудуће бавити само суђењем-кривицом и парницом, преноси Танјуг

"Неуједначена судска пракса Србију много кошта. Можда најбоље то знају судије Уставног суда и ми из Министарства правде када нам из Стразбура стигну одштетни захтеви за наплату", рекао је Селаковић на отварању Годишњег саветовања судија у Врњачкој Бањи.

Према његовим речима, Србији нису потребна четири правна подручја и различита тумачења истог правног чињеничног стања.

Због тога ће, како је навео, у разговорима са Врховним касационим судом размотрити формирање једног апелационог суда.

Селаковић је такође истакао да ће нови Закон о извршењу и обезбеђењу, који би требало да буде усвојен до краја године, омогућити решавање проблема старих предмета из материје извршења, око два милиона старих предмета.

"Овим законом ће извршење бити измештено из суда. Судови ће се убудуће бавити само суђењем-кривицом и праницом. Остале симуловане послове, који служе да подигну резултате рада, више неће радити судије", навео је министар правде.

Говорећи о рационализацији радних места, Селаковић је навео да је то политика владе којом се врши реструктурисање система и најавио запошљавање још око 200 приправника у судовима који треба да помогну судијама да раде још ефикасније.

Селаковић је напоменуо да "није на министру да критикује судије, јер то треба да ради председник највишег суда у Србији", али им је поручио да суде само по својој савести.

"Не може бити добар правник онај кога не гризе савест. Онај кога може нарочито да гризе савест може да буде добар судија", рекао је Селаковић.

Судство затрпано старим предметима  

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић најавио је озбиљне кораке поводом решавања старих предмета и уједначавања судске праксе.

Такође је детаљно представио резултате рада судова у Србији, са не баш сјајним оценама.

Иако успевају да реше прилив предмета, још увек је велики број старих предмета, рекао је Милојевић и напоменуо да је у многим случајевим проблематична и норма коју је предвидео ВКС.

Председница Уставног суда Весна Прелић Илић подсетила је да судови у Србији решавају проблеме који су се гомилали деценијама.

"Да ли је то решење могуће и реално, то је питање за себе, али на нама је да покажемо да имамо традицију судства и да имамо људе који могу да донесу правду грађанима Србије и да им вратимо поверење у правосуђе", рекла је Прелић Илић.

Шеф делегације Европске уније у Мајкл Давенпорт истакао је поручио је српским судијама да имају највећу дужност, одговорност, па чак и привилегију да гарантују владавину права у Србији.

"Владавина права је систем у ком се закони спроводе, али и дух у коме се штите основна права. То је систем у коме се правда не само примењује, већ се она и види. Ту нико није изнад закона", рекао је Девенпорт.

Према његовим речима, кључ владавине права се налази у независном и непристрасном судству у ком судије могу да спроводе правду само према закону и сопственој савести.

Напомињући да законодавство које дефинише независност судства само по себи није довољно за осигурање независности, он је нагласио да пракса мора да осигура да судска власт ефикасно спроводи владавину права.

Давенпорт је указао да ће предстојећи преговори са ЕУ бити одлични механизам за праћење процеса реформи у судству и за упоређивање резултата.

Тродневном саветовању судова "Судијски дани 2015" које организује Врховни касациони суд, присуствују поред осталих гостију из региона и САД, шеф мисије ОЕБС Питер Бурхард, амбасадор Холандије Хенрик ван дер Дор.

Ово саветовање окупило је више од хиљаду судија, тужилаца, адвоката, професора и других правника из Србије и региона, међу којима поред српских стручњака своје реферате и излагања представљају и представници Америчког правосуђа.

На дневном реду скупа биће и спорна питања која се јављају у пракси, затим предстојеће измене Кривичног законика, судска заштита узбуњивача, заштита права на суђење у разумнном року, примена процесног кривичног законодавства, питања азила и друго.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару