Финализација повезивања стажа до краја године

До краја године, планирано је, биће завршено 95 одсто приватизације. Зато руководства предузећа морају ажурније да се укључе у процес реализације социјалних програма и повезивања стажа. Средства за те намене су обезбеђена први пут, право да им новац буде враћен имају и они који су сами себи уплатили стаж, а радили су у предузећима која су на списку Агенције за приватизацију.

Последњу шансу за повезивање стажа уз помоћ државе од 13.000 радника, до сада је искористило свега 112 запослених. Први пут посао прикупљања документације није обавеза радника већ послодавца.

"Руководства предузећа која би то требала то да ураде, не баве се својим послом, као што смо имали проблеме и са социјалним програмом где смо имали читав број случајева да директори једноставно пропусте да се у одговарајућим роковима обрате држави", каже министар рада Александар Вулин.

Радници који преко суда већ потражују неисплаћене зараде, мораће да се одлуче -одустајање од процеса, или да се за повезивање боре на суду.

"Било би потпуно непримерено да држава два пута даје за одређено лице помоћ, дакле један пут кроз ово повезивање стажа а онда да се тај појединац појави предузећу и да га тужи", напомиње министар привреде Жељко Сертић.

Синдикати сматрају да ће се многи ослонити на суд јер се тада доприноси уплаћују на читаву плату, а не на најнижу основицу. Ипак, то није једини разлог слабијег одзива.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић сматра да још постоји нека нада радника који се налазе у тим предузећима да ће се нешто променити и да ће се нешто позитивно десити у тим фирмама.

По свему судећи, четрврто и последње повезивање стажа са роком до краја године, могло би да уђе у драматичну завршницу. Са списка од преко 600 предузећа, повезивање стажа затражило је 95 фирми, а свега седам тај посао завршило.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару