Читај ми!

Када је закон слеп за слабовиде

У Србији живи око 12.000 слепих и слабовидих, чији је највећи проблем незапосленост јер само три одсто њих је у радном односу. Међутим, и када желе да траже посао прво морају да се одрекну породичних пензија.

Неда Никетић из Краљева слепа је од рођења и, као особа с инвалидитетом, корисник је породичне пензије. Због тога је и одбијен њен захтев за увођење у евиденцију незапослених у Националној служби за запошљавање, што је ставља пред тежак избор: задржати пензију или тражити посао.

Осим решења Фонда за пензијско и инвалидско осигурање издатог после прегледа лекарске комисије да је, заједно с мајком, корисник исте породичне пензије коју је наследила од оца, односно супруга, Неда нема другу документацију којом се оспорава њена способност за самостални живот и рад.

Она, међутим, сматра да с дипломом телефонског и радио оператера може да ради и да се пријави Националној служби за запошљавање.

"Имам те своје квалификације неке и знам да могу да радим нешто, знам да сам корисна. Отишла сам у биро да поднесем тај захтев за запослење, како то већ иде и како се то свугде у земљи и у свету ради", каже Нада Никетић из Краљева.

Недин захтев је одбијен. Закон није на њеној страни. Јер, особа која је остварила право на породичну пензију не уводи се у евиденцију незапослених.

Филијала Националне службе за запошљавање у Краљеву доставила је дописништву РТС-а копију решења Фонда ПИО којим се утврђује да Неда није способна за самостални живот и рад и образложење у виду саопштења с одредбом Закона о запошљавању и осигурању коју Неда оспорава.

У образложењу одлуке Фонда ПИО пише да ће Неда бити корисник породичне пензије док траје неспособност за самостални живот што, у њеном случају, значи доживотно.

"На основу достављеног доказа о издатом решењу којим је утврђено да је Неда Никетић корисник породичне пензије од 21. 12. 2004. године, она не може да буде на евиденцији незапослених лица Националне службе за запошљавање и, самим тим, не може да буде корисник услуге посредовања у запошљавању", наводи Фонд.

Решење је соломонско. Неда би морала да се одрекне породичне пензије и тек онда пријави Служби за запошљавање. У том случају, била би јој обустављена исплата пензије.

"Школујем се сада даље. Радићу шта буде, како год буде могло", каже Неда.

Право на породичну пензију Неди Никетић не би се трајно угасило. Одлуку, ипак, каже, неће донети напречац, али је вређа однос према особама с инвалидитетом, односно сумња у њихову радну способност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару