Читај ми!

"Влада да обезбеди наставак рада Танјуга"

Управни одбор Европског савеза новинских агенција позива Владу Србије да изврши промене које би обезбедиле да "Танјуг" настави са радом. У отвореном писму затражили су састанак са представницима Владе, на коме би се разговарало о медијском плурализму, власничким структурама и будућности "Танјуга".

"Забрињавајуће је да је будућност српске новинске агенције Танјуг доведена у питање после, како се чини, другог пропалог покушаја приватизовања агенције", наводи се у отвореном писму Управног одбора Европског савеза новинских агенција Влади Србије.

"Управни одбор Европског савеза новинских агенција (ЕАНА) позива Владу Србије да изврши промене које би обезбедиле да агенција настави са својом мисијом пружања објективних новинских извештаја српским и међународним медијима. Даље пословање Танјуга као медијске куће која нуди непристрасне сервисе вести је суштински важно и за медијски плурализам у Србији и за информисање европске медијске заједнице о Србији", истиче се у писму које је објављено на Танјуговом сајту.

Савез новинских агенција наводи да је важно осигурати "Танјугов бренд", који је поуздан и поштован у међународним круговима, како би остао ослонац грађанима и омогућио им да буду добро информисани.

То је, саопштава се, потребно у тешким временима, "када смо сведоци драматичног развоја догађаја на међународном плану, укључујући миграције које погађају читаву Европу".

"Танјуг је добро познат бренд у области агенцијског новинарства и он је већ деценијама члан међународне заједнице новинских агенција. Танјуг је био један од оснивача Европског савеза новинских агенција, када је 1956. известан број европских новинских агенција одлучио да оснује организацију новинских агенција у циљу сарадње, размене искустава итд.", наводи се у писму.

Са садашњим руководством на челу, Танјуг је, истиче се, ревитализован и у финансијском и у уредничком смислу.

"За поузданост једне новинске агенције, како унутар земље, тако и за њене међународне партнере, суштински је важно да њена власничка структура, која год да се изабере, буде јасна и транспарентна, и да поставља објављивање истинитих и непристрасних вести као превасходни циљ уређивачке политике", указује се у писму.

У саставу ЕАНА су агенције различите власничке структуре, и приватне и јавне. ЕАНА представља европске новинске агенције у контактима са Европском комисијом итд. како би осигурала економске и правне услове за новинске агенције да послују у складу са принципима слободе штампе и непристрасних вести.

"Ценимо амбицију Владе Србије да модернизује правила по којима Танјуг послује, али је важно да недостатак интересовања за приватизацију агенције у постојећим законским оквирима не буде претња по мисију агенције. Стога, Управни одбор позива Владу да изврши промене које су потребне да би се осигурала мисија агенције, како год да се реши питање власничке структуре", напомиње се.

У закључку саопштења, Управни одбор ЕАНА тражи састанак са представницима Владе Србије.

"Полазећи од тога да је Влада Србије отворена за разговор о томе како да се осигура Танјугова будућност као непристрасног и поштованог извора вести, Управни одбор ЕАНА ценио би прилику за састанак са представницима Владе, на коме би се разговарало о медијском плурализму, власничким структурама и будућности Танјуга. Надамо се што скоријем одговору када би могло да дође до састанка у Влади Србије тим поводом", пише у саопштењу које су потписали Клајв Маршал, директор групације ПА и председник ЕАНА, Бранка Габриела Валентић, директорка агенције ХИНА из Загреба, Јонас Ериксон, директор агенције ТТ из Стокхолма, Александру Ђибои, директор агенције Ађерпрес, и Ерик Нилен, генерални секретар ЕАНА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару