Читај ми!

Пајтић против приватизације медија на језицима мањина

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић рекао је у Бриселу да је важно зауставити процес приватизације у оним медијима који емитују програме и на језицима националних заједница.

Бојан Пајтић је у разговору са Кетрин Вент, која је у Европској комисији задужена за Србију, рекао да процес приватизације медија, који се спроводи на нивоу локалних самоуправа у Србији, мора да буде транспарентнији и без утицаја једне странке, наведено је у саопштењу Бироа Покрајинске владе за односе с јавношћу, преноси Танјуг.

На састанку са Кетрин Вент, делегација Покрајинске владе је истакла да је сагласна са тим процесом приватизације медија али је истовремено указала да он "мора бити транспарентнији" као и да не може подразумевати "политички утицај једне странке у Србији", рекао је Пајтић.

Како је наведено у саопштењу, Пајтић је додао да тај процес "не може бити апсолутан" и не може да се односи на оне медије који емитују програме на језицима националних заједница.

"Уколико дођемо у ситуацију да приватници узму те медије, они неће препознати економски интерес у емитовању програма на мањинским језицима и престаће да емитују такве програме", рекао је Пајтић.

У том смислу, додао је Пајтић, да би заштитили програме на језицима националних мањина, важно је да се заустави процес приватизације само у оним медијима који емитују програме и на језицима националних заједница.

Кетрин Вент и њени сарадници истакли су да би било важно и корисно да представници Покрајине учествују у преговарачком процесу Србије и ЕУ, у поглављима 23 и 24, о деловима који се односе на заштиту мањинских права, истакао је Пајтић.

По њиховој оцени, заштита мањинских права у Војводини је на нивоу заштите тих права у најразвијенијим европским земљама и због тога су искуства покрајинске администрације у тој области веома корисна.

Шефица Одељења за Србију при Генералном директорату за суседство и преговоре о проширењу је, према Пајтићевим речима, изразила задовољство због чињенице да је Војводина привукла око 90 одсто средстава из фондова прекограничне сарадње, који су били намењени Србији.

Кетрин Вент је посебно изразила задовољство и због чињенице да је Војводина, међу 54 регије средње величине, за прошлу годину добила награду као најбоља регија у Европи за привлачење страних инвестиција, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару