У три јавна предузећа 22 радника на црно

Надзором у јавним предузећима "Телеком Србије" и "Србијашуме", као и у ЈКП "Паркинг сервис", од укупно 2.073 радно ангажованих откривено је 22 радника "на црно" са којима послодавци нису закључили уговоре о раду, односно нису их пријавили на обавезно социјално осигурање. У “Паркинг сервису“ негирају наводе Инспектората за рад.

Надзор у области радних односа и безбедности и здравља на раду је, како се наводи, спроведен на укупно 158 локација у пословницама "Телекома", код послодаваца који обављају сечу у шумским газдинствима ЈКП "Србијашуме" и "Војводинашуме" у целој Србији и на паркинзима ЈКП "Паркинг сервиса" у Београду, саопштио је Инспекторат за рад, преноси Танјуг.

ЈКП "Паркинг сервис" Београд саопштило је, међутим, да нема ниједног радника који је запослен "на црно" и оценило да тврдње Инспектората за рад, не само да нису тачне, већ су злонамерне и урушавају углед тог предузећа.

"Инспекторат за рад је био у инспекцији у ЈКП 'Паркинг сервис' и према записницима који су нам достављени, нису констатовани никакви пропусти", истиче се у реаговању.

Инспектори рада су поднели девет захтева за покретање прекршајног поступка против послодаваца, и издали пет налога због прекршаја прописаног Законом о раду, који се односи на недржање уговора на месту рада, а за који је прописана новчана казна у фиксном износу од 50.000 и од 100.000 динара.

Донето је и 19 решења у области безбедности и здравља на раду за отклањање утврђених недостатака, као и шест решења о забрани рада на месту рада док трају околности које угрожавају безбедност и здравље запосленог, док је у области радних односа донето 13 решења за отклањање утврђених неправилности.

Како се наводи у саопштењу, показано је и да има примера добре праксе и друштвено одговорног пословања као што је "Телеком Србије".

Најављено је да ће Инспекција рада наставити са организовањем појачаних надзора нарочито код послодаваца који врше сечу и извлачење дрвних сортимената, имајући у виду смртне повреде на раду, недостатке из области безбедности и здравља на раду и рад "на црно" код послодаваца који се баве овом делатношћу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару