Читај ми!

Обилне падавине, за сада без опасности од изливања река

Због очекиваних обилнијих падавина и могућег изливања бујичних водотокова, у Србији је подигнут ниво приправности штабова за ванредне ситуације.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да за сада нигде није критично.

Метеоролог Горан Михајловић из Републичког хидрометеорлошког завода изјавио је да су кише које су јуче и током ноћи пале у Србији биле у границама прогнозираних, и да би оне сутра требало постепено да престану.

Михајловић је у изјави Танјугу прецизирао да је измерена количина падавина у Србији била између 30 и 40 милиметара по метру квадратном, како је и најављено, док је на југоистоку било нешто више падавина, највише у Врању где је измерен 61 милиметар кише по квадратном метру јуче и током ноћи.

Како каже, падавине би сутра требало постепено да престану, у другом делу дана је могуће и делимично разведравање, али већ након краткотрајног предаха, од средине недеље до краја седмице, очекује нас облачно и хладно време са кишом.

Упозорење, које је РХМЗ издао јуче, важи још данас, додао је Михајловић.

Истакао је да је падавина јуче и током ноћи било у Хрватској и у БиХ, што ће, каже, свакако утицати на пораст водостаја у Србији, али је указао да РХМЗ редовно прати ситуацију и за сада нема разлога за бригу.

"Неће бити грмљавинских олуја у Србији, југоисточни ветар који је био олујне јачине у јужном Банату би до краја дана би требало постепено да ослаби", напоменуо је Михајловић.

Он је додао и да је Завод у редовном контакту са Сектором за ванредне ситуације МУП-а и "Србијаводама", којима су упозорења о количини падавина, као и хидролошка упозорења достављена још у четвртак.

Чучковић: Реке су у својим коритима

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да у Обреновцу нема опасности од изливања Тамнаве, Колубаре и Саве, нагласивши да су нивои тих река далеко од редовне границе одбране од поплаве.

"Апсолутно нема никакве опасности, реке су у својим коритима", рекао је Чучковић у изјави Танјугу и додао да нема проблема ни када су у питању мање реке у том крају, попут Баричке реке.

То, како је додао, не сме да значи и опуштање, пошто је црвени метео-аларм упаљен и у Хрватској и Црној Гори, те се ситуација на сливовима свих река, пре свега Дрине, која би могла да угрози Саву, свакодневно прати.

Чучковић је рекао да обилније кише које су најављене за данас и сутра у нашој земљи, као и невреме које је прогнозирано у Хрватској јесу опасност и због тога ће штаб наставити са целодневним дежурством.

Грађани, додао је, немају разлога за бригу и биће на време обавештени како да се понашају.

Чучковић је рекао да је Општински штаб за ванредне ситуације, који је одржао седницу још у петак, у сталном контакту са Сектором за ванредне ситуације МУП-а, "Србијаводама" и општинским штабовима Ваљева, Коцељеве, Уба, Лазаревца.

Броћић: Нема опасности од изливања река у Моравичком округу

На подручју града Чачка и општина Горњи Милановац, Ивањица и Лучани за сада нема опасности од изливања река због обилних падавина, изјавио је Танјугу начелник Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић.

Ниво реке Бјелице у Лучанима, која се прошле године више пута изливала, порастао за десет центиметара. 

"Уколико се промени тренутно стање обавештаваћемо надлежне службе и предузети све мере у циљу заштите мештана и њихове имовине ако буде неопходно", рекао је Броћић. Он је такође истакао да на Западној Морави у Чачку, Деспотовици у Горњем Милановцу и Моравици у Ивањици нису забележени порасти нивоа водотока.

Начелник општинске управе Љиг Стево Вранешевић наводи да нема пораста нивоа водотокова ни на једној тамошњој реци. Он је подсетио да је на том подручју услед прошлогодишњих поплава и обилних киша почетком 2015. године регистровано више од 100 клизишта, али без обзира на тренутне падавине није дошло до нових померања тла ни плављења.

Председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић каже да на тој територији упкос падавинама за сада нема никаквих проблема иако су мештани због поплава и обилних киша почетком године били суочени са великим бројем клизишта.

Први човек Општине Косјерић Милијан Стојанић каже да у том граду пада обилна киша, али да за сада нема опасности од изливања. Дежурне службе су на терену, ситуација се прати из минута у минут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару