Читај ми!

Тежак пут до планинског драгуља југа Србије

Да би боље промовисали потенцијале Радан планине туристички посленици Јабланичког и Топличког округа пре три године основали су турстички кластер. Већи помак није направљен првенствено због изузетно лоших путева на тој планинској лепотици југа Србије.

Два округа, пет општина, четири бање, Царичин град, Ђавољу варош, Плочник, све њих спаја једна планина Радан. Свесни ове чињенице туристички посленици Јабланичког и Топличког округа 2012. основали су туристички кластер да би се објединила туристичка понуда.

Резултата има али основни посао тек треба да се уради. Реч је о путу преко Радана којим би се удаљеност од Царичиног града до Ђавоље вароши смањила три пута и износила би 40 уместо 120 километара а то би био почетак повезивања Радана и Копаоника.

Радован Танасковић из Туристичког кластера Радан каже да је неопходно да се асфлатира мање од 10 километара како би се повезали Радан и Копаоник.

Подршку овом пројекту даје Регионална приврена комора и град Лесковац као најваћи центар Јабланичког и Топличког округа.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић каже да туристи треба да знају потенцијале овог краја.

"Ми откривамо на прави начин природне лепоте Радана које су непознате људима због тога што нису изграђени путеви и инфрструктура", каже Горан Јовић, председник Регионалне привредне коморе Лесквац.

Да би се Радан прошао са обе његове стране треба много умећа мудрости и стрпљења нарочито по лошем времену. У то су уверили и учесници џипијаде који су својим возилима прешли укупно 200 километара.

"На оваквом времену преко Радана се могло само теренским возилима. Надамо се да ће се у будућности изградити путеви како би сви могли да прођу и виде природне лепоте", рекао је Небојша Пејковић, учесник џипијаде.

У сваком случају Радан више није скривена лепотица југа Србије. Људи који живе на овом подручју имају идеје пројекте потребна је још само мало већа подршка државе да би ова планина доносила приход као Златибор или Копаоник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару