Читај ми!

Бујошевић: Потребно пронаћи нови начин за наплату претплате

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић каже да начин на који је предвиђена наплата претплате није довољно добар и да Влада треба да помогне у проналажењу новог решења.

Драган Бујошевић подсећа да су се кључне личности енглеске културе саме огласиле када су се појавиле приче да пада претплата Би-Би-Сија.

"Рекли су: Људи, не смемо ово да дозволимо. Би-Би-Си мора да има паре, Би-Би-Си је чувар националног блага, националног идентитета, он мора да има та средства", рекао је Бујошевић у интервјуу агенцији Инфобиро.

Генерални директор РТС-а указује да Швеђани, на пример, размишљају о томе како да наплате претплату када клинци гледају шведску телевизију на таблетима, на мобилним телефонима.

"Они дотле иду јер знају колико је то битно. Али њихове приходе не можемо да поредимо са нашим приходима. РТС има око 3.300 запослених, Аустријанци су ту негде. Ове године имамо годишњи приход од 70 милиона, а они су имали милијарду. То је разлика између нас и њих. Хрватска има између 180 и 200 милиона, Словенија је ту негде, ми смо на 70 милиона и то су те разлике", указује Бујошевић.

Како каже, начин који сада постоји да се наплати такса није довољно добар јер тај начин не гарантује да се та такса стварно наплати или да се наплати у разумном року.

"РТС би требало да ангажује извршитеље који коштају и требало би да им паре да унапред. Те паре РТС нема. РТС би онда вероватно шест месеци и дуже био фирма без прихода – не би имао паре ни за хлеб, ни за плате, ни за шта", напомиње генерални директор РТС-а.

Бујошевић истиче да је зато идеја РТС-а да предложи Влади да нађе неко друго решење зато што Влада Србије, како каже, између осталог, јесте одговорна за нормално, уредно функционисање Јавног медијског сервиса.

"Какав је то начин, ја не знам. Мислим да у Влади постоје људи који су паметнији од мене и који могу да реше то на неки начин", напомиње Бујошевић.

Према његовим речима, свуда постоји претплата или такса за Јавни медијски сервис и постоји гаранција њене наплате.

"Наше комшије Хрвати имају један модел који се суштински своди на то да када не платите претплату један, два или три месеца, вама је блокирана плата. Ви онда морате да платите претплате и зато је код њих наплата 98 одсто, а не зато што су они бољи од нас, цивилизованији од нас. Него зато што постоји принуда", наводи Бујошевић.

Све и кад би хтела, каже Бујошевић, Влада Србије не би могла да примени тај метод зато што је за то потребно променити цео финансијски и порески систем.

"Да би се тако нешто урадило, потребне су припреме од бар две године. То је ствар која не долази у обзир у Србији", закључује Бујошевић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару