Eлектронскe грађевинскe дозволe у Србији од 1. јануара

У Србији је у 2015. издато скоро 50 одсто више грађевинских дозвола него у односу на просек претходних седам година, а од 1. јануара наредне године биће уведена и електронска грађевинска дозвола, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Циљ увођења електронских грађевинских дозвола је да се регион западног Балкана учини конкурентнијим тако што ће се створити добар амбијент за инвестирање, поручила је Михајловићева на отварању Међународног форума о реформи система издавања грађевинских дозвола "Грађевинске дозволе за конкурентнији регион", пренео је Танјуг.

Михајловићева је подсетила да је Србија крајем прошле године усвојила измене Закона о планирању и изградњи и да је, на пример, у јулу 2015. издато 1.028 грађевинских дозвола што је за 35 одсто више него у јулу 2014. године.

"Започели смо реформу издавања грађевинских дозвола и показали да је могуће издати дозволу за свега пет дана, као што је то случај у Београду", истакла је Михајловић и додала да се раније у Србији чекало и по неколико година на грађевинске дозволе.

Раније су инвеститори, како је рекла, "обијали прагове" и ишли од једне до друге институције и јавних предузећа како би добили разне сагласности за издавање грађевинске дозволе.

Михајловић је поручила да Србија има стратегију да буде конкурентна, али и да учини регион западног Балкана конкурентнијим тако што ће смањити бирократске препреке, корупцију и побољшати амбијент за инвестирање.

Министарка је најавила да је следећи корак увођење електронске грађевинске дозволе која ће од 1. јануара 2016. моћи "само једним кликом" да се добије.

Подсетила је да је усвојен и Закон о конверзији земљишта, и да ће бити усвојен Закон о озакоњењу објеката, Закон о комуналним делатностима и остали.

Мале промене могу да буду подстрек великим променама, поручила је Михајловић учесницима форума.

На форуму учествују министри из земаља региона задужени за грађевинарство и урбанизам.

Форум "Грађевинске дозволе за конкурентнији регион", који се одржава у Палати Србија, организују Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, НАЛЕД, ГИЗ Отворени регионални фонд за модернизацију општинских услуга, који финансирају Владе Немачке и Швајцарске и УСАИД Пројекат за боље услове пословања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару