Студенти из Србије путују у Албанију

Око 50 студената из Србије путује у тродневну посету Албанији. На студентима је да се изборе за парче нормалности, а то је мир на Балкану, каже за РТС Самедин Ровчанин, један од студената који путује у Албанију.

Студенти из Србије биће смештени код студената у Тирани, а имаће прилику да се упознају са образовним системом те земље и начином на који слободно време проводе њихови вршњаци.

Студент Филолошког факултета Самедин Ровчанин, један од 50 студената који путују у Албанију, рекао је да се за сада не зна ко ће бити њихови домаћини у Тирани и да је услов за 70 породица које ће примити студенте из Србије био да су те породице заинтересоване за овакву врсту размене.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ровчанин је нагласио да њихову посету прати утакмица високог ризика. Додаје да су последњих дана имали контакте са полицијом и да су добили инструкције како да се понашају. "Немамо чега да се плашимо", истиче Ровчанин.

На питање како реагују колеге студенти на вест да ће ићи у Албанију, Ровчанин каже да сви питају да ли је у питању шала или стварно путују

"Само пар година раније такав пут је био незамислив, сада се ситуација мења, и управо на студентима је да се изборимо за парче нормалности, а то је мир у овом делу Балкана", каже Ровчанин.

Према његовим речима, он се тренутно осећа као Магелан и сваки позитиван утисак ће бити плус.

Како је навео студентске размене постоје са осталим земљама, али не и са Албанијом.

"О Албанији не знамо ништа. У том смислу 70 младих људи поступају пионирски и авангардно", каже Ровчанин и додаје да иде на меч Србија-Албанија.

Пројекат размене студената су у августу најавили премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама, а он предвиђа и оснивање Регионалне канцеларије за младе Западног Балкана. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару