За европске еколошке стандарде потребно 11 милијарди евра

Да би достигла европске стандарде у свих десет области које се односе на заштиту животне средине Србији ће бити потребно око 11 милијарди евра рекла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Стана Божовић каже да ће Србији бити потребно око 11 милијарди евра, што представља трећину свих финансијских обавеза у процесу придруживања Европској унији, да би достигла европске стандарде. Истакла је да су две најскупље и најкомпликованије области – воде и њихово пречишћавање и управљање отпадом, преноси Бета.

"Да би достигла постављене стандарде Србија треба да до 2041. године у пречишћавање отпадних вода уложи око пет милијарди евра", рекла је Божовићева.

Према њеним речима, у Србији се у постројења за пречишћавање отпадних вода није улагало више од 30 година, што за резултат има то да сада постоји свега пет или шест постројења која функционишу.

Божовићева је најавила да ће Министарство пољопривреде и нишка локална самоуправа ускоро кренути са израдом студије изводљивости изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић је истакао да је изградња овог постројења недавно увршћена у приоритетне пројекте којим ће Србија конкурисати за средства из претприступних фондова ЕУ.

"Рок за израду студије је април 2016. године. Након тога уследиће израда пројекта и техничке документације, а средства Европске уније могли би да добијемо 2017. године. Овај пројекат могао би нам донети од Европске уније између 45 и 70 милиона евра", рекао је Перишић.

Додао је да ће изградњом постројења бити решен проблем пречишћавања отпадних вода у Нишу и у неколико околних општина.

"Постројење треба да се гради на градском земљишту, на локацији поред Нишаве чији је назив Цигански кључ. Изградња не би ништа коштала грађане Ниша, јер ће део пара који буде недостајао финансирати наша држава", рекао је Перишић.

Подсећа да је град Ниш уз помоћ донације из Шведске пре три године завршио студију изводљивости изградње постројења, али се од те студије одустало јер је она предвиђала јавно-приватно партнерство, због чега би град морао да се задужује, а грађани да плаћају каналисање воде пет до осам пута више него сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару