Јанковићева: "Хет нап" дискриминише Роме

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић донела је мишљење у којем је навела да је недељник на мађарском језику "Хет нап" прекршио Закон о забрани дискриминације у једном тексту у којем је вређао припаднике ромске нациналне мањине.

Повереница је у мишљењу, у које је агенција Бета имала увид, навела да је "Хет нап" у тексту "Бацање јаја: Помама Рома - Бацају јаја на старије грађане" изнео ставове и идеје који су узнемиравајући и понижавајући, и тиме повредио достојанство припадника ромске националне мањине и прекршио законске одредбе.

Повереница је ово мишљење донела на основу притужбе коју су поднели Комитет правника за људска права и Регионални центар за мањине.

Спорни текст објављен је 10. јуна ове године, а након оштре критике Независног друштва новинара Војводине, "Хет нап" је у следећем броју објавио извињење главног уредника листа Виктора Томека и ауторке, новинарке Елвире Ренчењи.

У том тексту је између осталог било наведено да група деце и младих у Суботици гађају старије суграђане јајима и пљачкају старије особе које долазе на гробље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи